Hladové krávy stály na metru výkalů, zjistili kontroloři u chovatele. Za týrání mu hrozí pět let vězení

Policisté obvinili 55letého chovatele krav z Trutnovska z týrání zvířat. Podle vyšetřovatelů nezajistil kravám vodu a krmení a vyhladovělé je nechal ustájené ve výkalech. Některá zvířata, včetně telat, uhynula. Další museli utratit veterináři. České televizi to sdělil mluvčí Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Lukáš Vincenc. Muži hrozí za týrání zvířat „surovým a trýznivým způsobem“ až pět let vězení.

Kriminalisté viní chovatele krav z toho, že „nejméně od konce roku 2017 do konce ledna 2018 na svém hospodářství na Rtyňsku v Podkrkonoší řádně nezajistil krmení a napájení krav, ani vhodné podmínky pro jejich chov. Zvířata vlivem takového zacházení uhynula hladem a některá musela být usmrcena následně veterinářem. Podle policistů takto muž zavinil úhyn většího počtu zvířat, nejméně však osmi krav, včetně telat“.

Případem se vyšetřovatelé začali zabývat začátkem letošního roku, a to na základě trestního oznámení Krajské veterinární správy Královéhradeckého kraje. Chování majitele zvířat nahlásili úřadům jeho sousedé.

„Krávy byly ustájeny na směsi podestýlky a výkalů, ta u některých z nich dosahovala výšky až jednoho metru. Zvířata se tak nemohla vůbec hýbat, a při kontrole tak musela být doslova vyproštěna,“ odhalili kontroloři. 

Pět krav chybí, chovatel je prý zakopal

V samotných stájích pak kontroloři našli i kosterní pozůstatky mladého skotu. Dvě krávy museli veterináři vzhledem k zuboženému stavu usmrtit na místě. Podle výpisu o počtu chovaných zvířat navíc zjistili, že chybí pět krav z celkového počtu patnácti kusů. Chovatel uvedl, že je zakopal na polním hnojišti z důvodu nedostatku financí.

Zvířata patří zemědělci, který se měl podle údajů v živnostenském rejstříku dříve živit jako projektant. Skončil ale v osobním bankrotu a exekuci. Kontrolu veterinářů nechtěl komentovat. Za týrání zvířat surovým a trýznivým způsobem mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.