Matka, která zavraždila tři novorozence, dostala 22 let

Brno - Jednatřicetiletá žena z Vlasatic na Brněnsku si před Krajským soudem v Brně vyslechla trest za vraždu svých tří novorozených dětí. Za to, že je úmyslně usmrtila uškrcením, ji soud poslal na 22 let za mříze. Výjimečný trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Policisté našli ostatky dětí ve sklepě rodinného domu v létě loňského roku. Své těhotenství žena údajně skrývala i před manželem. Před soudem se bránila, že ji k činu dohnala tíživá sociální situace.

Žena, která se svým manželem vychovávala už dvě děti školního věku, tajila svá další těhotenství i před partnerem. O činu své partnerky podle svých slov nevěděl. „Všechno vím jen od policie, nevěděl jsem o tom. Měli jsme se rádi, ale postupně se vztah začal bořit a citově zhoršovat,“ pronesl v únoru při své výpovědi. Jejich dvě děti jsou v péči otce a prarodičů.

Obžalovaná žena z Vlasatic, které hrozil až doživotní trest, se při policejním výslechu k činu nejprve doznala, později ale v písemném prohlášení vše popřela s tím, že vyšetřovatelům pouze přikyvovala. Od začátku byla ale jedinou obviněnou. Podle psycholožky je odsouzená žena „nezralá“. "Řekla mi, že po porodu nezjišťovala, zda jsou děti mrtvé, nebo živé. Poté už na ně ani nemyslela. Vzpomněla si jen v okamžiku, když šla do sklepa," uvedla soudní znalkyně Blanka Zapletalová. Soudce odmítl, že by žena jednala v laktační psychóze, podle něj uškrtila děti zcela úmyslně.

„Obžalovaná byla bezprostředně po činu schopná vyměnit ložní prádlo, vyprat, děti vložit do tašky, tašku dát do sklepa a po návratu manžela se chovala běžným způsobem,“ popsala chování ženy státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová. „S verdiktem jsem spokojena. O motivu můžeme spekulovat. Spíš se domnívám, že to vyplývá z osobnostních rysů obžalované a z jejího způsobu života,“ prohlásila zástupkyně.

„Soud nedal mé klientce možnost k resocializaci. Samozřejmě podáme odvolání,“ ujistil bezprostředně po rozsudku její obhájce Miloš Hoff.

Co zaznělo u soudu?

"Obžalovaná se po sdělení obvinění stručně ke spáchání obou zločinů přiznala. Před soudem své stanovisko změnila, tentokrát tvrdila, že by svým dětem neublížila a určitě to neměla v úmyslu. Soud je ale přesvědčen, že první výpověď byla pravdivá, a nikoliv její další pozměněné verze.

Stanoviska znalců z oboru psychiatrie a psychologie potvrzují, že obžalovaná byla v době spáchání činů příčetná a stejně je tomu i v současnosti.

Vzhledem k uložení trestu za dva zvlášť závažné zločiny vraždy, s přihlédnutím k počtu obětí zločinů obžalované a k naplnění nejzávažnější skutkové podstaty vraždy více znaky, považuje soud za odpovídající uložení výjimečného trestu odnětí svobody v trvání dvaceti dvou let, pro jeho výkon byla obžalovaná zařazena do věznice se zvýšenou ostrahou."

Zdroj: Rozsudek Krajského soudu v Brně - soudce Tomáš Kurfiřt

Rodina má dvě děti školního věku
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Vyšetřovatelé ve sklepě jejich domu nalezli ostatky novorozence z května loňského roku a také dvojčata, která zemřela už v roce 2012. Podle spisu je matka po porodu zadusila. Na zmizelé děti upozornil gynekolog, u kterého se žena léčila. Přestože bylo dítě zdravé, žena mu později tvrdila, že dítě zemřelo v nemocnici. Lékař si proto chtěl informaci ověřit. O porodu ale nikdo z personálu nevěděl, muž proto upozornil policii.

Motivem činu byly údajně finanční problémy. Rodina se kvůli stavbě domu zadlužila, statisícové dluhy vedly až k insolvenčnímu řízení. Soud nakonec vyhlásil na manželský pár úpadek, a povolil tak oddlužení rodiny. Žena se ale podle svých slov obávala, že rodina už nemá dostatek finančních prostředků na výchovu dalších dětí. Těhotenství proto tajila před svým mužem i sousedy.

„Nevím, proč to udělala. Já jsem sama vychovala osm dětí a taky byla bída. Měla jsem tříměsíční děti a musela jsem vstávat do práce,“ prozradila dnes teta nepravomocně odsouzené ženy.

Obhájce Miloš Hoff

"O své děti se starala. Navíc vedla mladé hasiče v místním spolku. Dokonce říkali, že byla až příliš pečlivá. Měla přezdívku opičí matka."

„Mluvilo se o tom, že je těhotná, ale prý to skrývala,“ uvedla před časem Hana Řezáčová z Vlasatic. Žena totiž nosila volné oblečení. „Náš sociální odbor neměl žádné signály, které by zavdávaly důvod, proč se rodině věnovat,“ konstatoval bezprostředně po činu starosta Pohořelic Josef Svoboda (ODS). Odsouzená žena v minulosti pracovala jako uklízečka, servírka nebo doručovatelka zásilkové společnosti.

18. července 2013 – policie našla ve sklepě rodinného domu ve Vlasaticích na Brněnsku ostatky tří mrtvých novorozenců.

19. července 2013 - O den později se k činu doznala jejich matka, která je údajně bezprostředně po porodu zadusila a zahrabala ve sklepě. O jejím těhotenství nevěděl ani její manžel.

20. července 2013 – Soud poslal podezřelou ženu do vazby. Podle vyšetřovatelů byla po celou dobu jedinou obviněnou.

23. srpna 2013 – V písemném prohlášení, které žena předala z vazby svému právníkovi, popřela své předchozí doznání. Při výslechu údajně pouze přikyvovala. Podle své pozdější výpovědi před soudem žena nesouhlasí s obžalobou, podle svých slov nikdy neměla v úmyslu své děti zavraždit.

4. února 2014 - Začal soudní proces s obžalovanou ženou z Vlasatic. Před Krajským soudem v Brně postupně vypovídala její rodina, lékaři a další soudní znalci.

5. března 2014 - Soud poslal ženu za mříže na 22 let.

Vydáno pod