Danko: Československo nenaplnilo všechna očekávání, Slovákům však umožnilo rozvoj

Založení Československa (ČSR) před sto lety sice nenaplnilo všechna očekávání Slováků, ti ale právě po vzniku společného státu mohli rozvíjet svou identitu. V televizní debatě za účasti tří vedoucích politiků Slovenska to řekl předseda slovenské sněmovny a nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Právě SNS po sametové revoluci patřila k nejhlasitějším zastáncům rozdělení společného státu Čechů a Slováků, které se nakonec uskutečnilo na konci roku 1992.

„Vznik státu v roce 1918 nenaplnil všechna očekávání Slováků z hlediska státnosti, suverenity nás jako národa, ale byl prvním státem, ve kterém jsme se nejen mohli objevit v názvu, ale ve kterém jsme mohli rozvíjet svou identitu. Vytvořil podmínky pro růst slovenské politické elity,“ uvedl Danko v debatě za účasti prezidenta Andreje Kisky a premiéra Petera Pellegriniho. Hlavní televizní kanál veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska ji odvysílal v neděli ze záznamu.

Předseda slovenské sněmovny kritizoval ideu československého národa, byť zároveň dodal, že má pro tuto skutečnost pochopení. „Mám pochopení pro politiku, kterou zvolil Tomáš Garrigue Masaryk. Byla to těžká situace, protože při vzniku Československa bylo mnoho národnostních menšin,“ uvedl Danko.

Danko také řekl, že je třeba být vděčný za dvacetileté soužití Čechů a Slováků v první Československé republice. Uznání si podle něj zaslouží nejen první československý prezident Masaryk, ale i spoluzakladatel ČSR Milan Rastislav Štefánik a další osobnosti.

Andrej Kiska i Peter Pellegrini vznik ČSR v televizní debatě ocenili. Kiska řekl, že se spojily dva odlišné národy, a to i z hlediska mentality. Podle Pellegriniho se založení společného státu stalo klíčovým momentem pro zachování slovenského národa, který by bez ČSR měl v rozvíjejícím se světě existenční problémy.