Krajské soudy už mají přes 200 stížností na volby: Vadí údajné kupčení s hlasy i dlouhé svícení přes noc

V pátek odpoledne vypršela lhůta na podávání stížností na komunální volby. Lidé jich na krajské soudy poslali více než 200. Finální počet bude ale známý až v pondělí. Zřejmě nejvíce žalob zaznamenal ústecký krajský soud. Lhůta vypršela i pro dva senátní obvody, kde byl senátor zvolen už v prvním kole. K Nejvyššímu správnímu soudu ale podle informací mluvčí Sylvy Dostálové nebyla doručena ani jedna stížnost.

Nejvíce stížností na komunální volby přišlo na Krajský soud v Ústí nad Labem a jeho libereckou pobočku. Podle dosavadních informací jich je 40. Nejvíce z nich – celkem pět – míří na volby v Mostě. Jednu z nich podalo hnutí Občané městu, město občanům, které ve volbách získalo 0,46 procenta hlasů. Dvě podala skupina občanů, jednu nezvolený kandidát za TOP 09.

Ústecký soud už stihl i jednu žalobu zamítnout. Podal ji Pavel Veselovský, neúspěšný kandidát z Nové Vsi na Lounsku. Stížnost ale v pátek podal podruhé.

Jedna stížnost míří i na volby do zastupitelstva Bíliny. Těmi se kromě soudu zabývá i policie, má totiž podezření na kupčení s hlasy. Podobné podezření řeší policie na severu Čech i v případě Ústí nad Labem. V Bílině se už před čtyřmi lety volby musely opakovat.

Jedna ze stížností míří proti Rathově kandidátce

Stížnosti se mohou týkat nejen sčítání hlasů, ale toho, jestli samotní kandidáti mohli vůbec být voleni. To je příklad Hostivice ve Středočeském kraji, kde byl do zastupitelstva zvolen někdejší středočeský hejtman David Rath. Stížnost podalo uskupení HOme – Hostivice město, které volby vyhrálo. Má totiž podezření, že někteří členové Rathovy kandidátky neměli v době konání voleb ve městě trvalý pobyt.

V působnosti plzeňského krajského soudu míří nejvíce žalob na volby v Plzni, ale soud obdržel i stížnost na volby v Mariánských Lázních. Přepočítat hlasy chce hnutí ANO, které ve městě skončilo o setiny procent hlasů druhé. Vyhráli Piráti, kteří získali 22,49 procenta hlasů. ANO získalo 22,44 procenta hlasů. Zatímco Piráti ale budou mít v zastupitelstvu o 21 členech šest mandátů, ANO by jich mělo mít jen pět.

O přepočítání hlasů může soud požádat i samotná volební komise, jako se to stalo v Šenově v Moravskoslezském kraji. Komise v šenovském okrsku číslo tři zřejmě chybovala, soud o tom ale sama informovala.

Úředníci na soudech se mohou setkat i s neobvyklými stížnostmi. Například jeden občan Českého Krumlova si u soudu stěžuje na to, že se ve volební místnosti ve škole svítilo dlouho do noci, jak ČT sdělila Ivana Vobejdová, mluvčí Krajského soudu v Českých Budějovicích.