Těsné volby v Mariánských Lázních možná skončí u soudu. ANO žádá přepočítání hlasů

Těsné volby v Mariánských Lázních nakonec možná bude řešit soud. Hnutí ANO, které skončilo těsně druhé, totiž žádá přepočítání hlasů. Ve čtvrtek o tom informoval předseda místní organizace ANO Miloslav Chadim. Krajský soud v Plzni teď bude rozhodovat, zda žádosti vyhoví. ANO skončilo ve volbách za vítěznými Piráty o pouhých 31 hlasů, přičemž každý volič měl 21 hlasů.

Zatímco Piráti v komunálních volbách získali 22,49 procenta hlasů, tak ANO obdrželo 22,44 procenta. Jenže tento nepatrný rozdíl znamená, že Piráti budou mít v zastupitelstvu šest mandátů, ANO by jich mělo mít jen pět.

„Je to přitom rozdíl jen nějakých 30 malých křížků, tedy třeba i jen dvou voličů. A zaregistrovali jsme i další nesrovnalosti. Podali jsme proto prostřednictvím advokátní kanceláře návrh na přezkum výsledků voleb,“ vysvětluje Chadim. 

Na rozhodnutí má soud dvacet dnů

Na rozhodnutí má soud 20 dnů. Kdyby návrhu vyhověl, konání ustavujícího zastupitelstva v Mariánských Lázních by se mohlo posunout až o měsíc. 

Podle dosavadního vývoje koaličních jednání navíc hnutí ANO směřuje do opozice. Vítězní Piráti se totiž na spolupráci dohodli s ODS, Změnou pro Mariánské Lázně a Volbou pro lidi. Taková koalice by měla v zastupitelstvu 12 hlasů. Dosud vedli Piráti radnici s ANO společně, po letošních volbách ale strany narazily na programové neshody.