Hnutí ANO má jediného nového senátora. V horní komoře zasedne Adámek ze Šumperska

Novým senátorem za Šumpersko byl zvolen ředitel šumperské nestátní neziskové organizace Pontis Miroslav Adámek (za ANO) se ziskem 60,55 procenta hlasů. Porazil tak dosavadního senátora a šumperského starostu Zdeňka Brože (za KDU-ČSL). Volební účast zde dosáhla 16,88 procenta.

Miroslav Adámek řekl, že si váží všech voličů, kteří přišli k volbám, byť
volební účast byla nízká. Podle něj se na jeho úspěchu podepsalo i to, že
kandidoval v barvách hnutí ANO, které uspělo ve městě už v komunálních volbách před týdnem.

Adámek se přes dvacet let věnuje práci v oblasti sociálních služeb. Od roku 2008 je ředitelem šumperské nestátní neziskové organizace Pontis, která patří k největším poskytovatelům sociálních služeb v Olomouckém kraji.

To se odráží i v jeho prioritách pro Senát. Chce se zaměřit třeba na podporu pečujících osob. „Je velká novela zákona o sociálních službách, která dosud nebyla schválena. Zasadím se o to, aby to postoupilo do schvalovacího procesu a zákon prošel úpravami,“ uvedl ještě před druhým kolem.

 Věnovat se chce Adámek i otázce dostupného bydlení, které podle něj má být pro všechny, nesouhlasím s tím, jak je systém nastaven teď, že je pro určité skupiny – čistě pro seniory nebo čistě pro společensky nepřizpůsobivé občany.

Adámek chce zatím zůstat ředitelem Pontisu, uvidí však, jak se mu podaří obě funkce sladit. „Práce, kterou jsem dělal teď, byla také na více místech. Nebyl jsem jen ředitelem Pontisu, dělal jsem i supervize, metodicky jsem vedl různé projekty. Tuto vedlejší činnost samozřejmě utlumím. Pokud by se to nedalo časově zvládat, z funkce ředitele bych odstoupil,“ doplnil nový senátor.

Jeho soupeřem ve druhém kole byl Zdeněk Brož, který mandát obhajoval. V horní komoře byl jedno volební období, delší zkušenost má z komunální politiky. Už od roku 2002 je starostou Šumperka a do zastupitelstva byl zvolen i letos.

„Nedokázal jsem slíbit to, co dokázal slíbit on. Nikdy bych nedokázal založit vysokou školu v Jeseníku a zároveň postavit zimní stadion a ještě rozvést internet do všech obcí. Takže vyhrál lepší kandidát, vyhrál kandidát, kterému lidé více uvěřili. Já se cítím velice svobodně a těším se jako prostý občan tohoto regionu na jeho bouřlivý rozvoj, který byl slíben,“ prohlásil Brož.

Senátní duel: obvod Šumperk (zdroj: ČT24)