Muž sliboval výhodné úroky a od známých vylákal 90 milionů. Peníze ale prosázel

Policie obvinila z rozsáhlého podvodu muže z Jaroměře na Náchodsku. Od tří známých měl vylákat skoro 90 milionů korun s tím, že jim sliboval zhodnocení jejich vkladů. Peníze ale prosázel a prohrál na hracích automatech. Za to mu hrozí pět až deset let vězení.

Podle policie vylákal 41letý muž v letech 2011 až 2012 peníze od tří mužů ve věku 51 až 66 let pod záminkou, že jim je zhodnotí při svých údajných obchodech s hutním materiálem na Trutnovsku, v jednom případě šlo o nákup pozemku.

Podvedeným přitom sliboval extrémně výhodné zhodnocení: u jedné půjčky sliboval výnos ve výši 48 procent za dva měsíce, jindy výnos ve výši 36 procent.

„Postupoval podle téměř shodného scénáře. Na schůzkách s poškozenými, se kterými se znal, vystupoval jako jednatel společnosti s předmětem podnikání výroba a prodej drátěného programu se sídlem na Náchodsku,“ uvedla Lenka Burýšková z hradecké krajské policie.

Muž vystavil za získané peníze směnky s termínem splatnosti a přislíbil vrácení peněz, což ale neudělal. „Když se jeden z poškozených dožadoval vrácení svých financí, jednatel jej uklidňoval smyšlenou legendou o právě probíhajících obchodních kontaktech v Itálii. Půjčené peníze do obchodu se železem nevložil, naopak je použil pro svoji potřebu,“ dodala Burýšková.

Policie se o případu dozvěděla až poté, co jeden z podvedených mužů zemřel. Během dědického řízení totiž vyšly najevo okolnosti o podezřelých transakcích na účtu zemřelého ve výši 17,9 milionu korun. Notářka pak loni informovala policii.