Státní zástupce: Metanol zabíjel jako lokální válečný konflikt

Brno - Krajský státní zástupce v Brně Jan Sladký přirovnal následky metanolové kauzy k „následkům lokálního válečného konfliktu“. Aféra podle něj šokovala celou zemi. Celý metanolový skandál si vyžádal pět desítek obětí. V pátek 10. ledna bylo definitivně ukončeno 16 měsíců trvající přípravné řízení. K zlínské pobočce Krajského soudu v Brně byla podána obžaloba. Kvůli obchodům s otráveným alkoholem je v hlavní zlínské větvi kauzy Metyl stíháno 31 lidí, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení.

Jan Sladký, krajský státní zástupce v Brně:

„Následky metanolové kauzy bych bez jakékoliv nadsázky mohl přirovnat k následkům nějakého lokálního válečného konfliktu.“

Podle Sladkého překročila metanolová aféra svým rozsahem jakékoliv známé kauzy v České republice, které byly do té doby vyšetřovány. V obžalobě je zaznamenáno 38 úmyslně usmrcených osob, z toho 13 žen. Nejmladší obětí byla jednadvacetiletá dívka. „Dalších 79 osob bylo intoxikováno, přičemž z tohoto množství 50 takovým způsobem, že soudní znalci jejich poškození zdraví označili jako těžkou újmu na zdraví,“ uvedl Sladký.

Případ dostal na stůl zlínský soudce Radomír Koudela, který se specializuje na složitější kriminální kauzy. Koudela už začal obsáhlý spis čítající asi 31 tisíc stran studovat a během března a dubna by mohl nařídit začátek hlavního líčení. Zatím není jasné, zdali se bude rozhodovat v jednom hromadném procesu, nebo zda bude kauza rozdělena na více menších procesů u soudů dle místní příslušnosti.

Strůjcům hrozí i doživotí

Tři hlavní aktéři kauzy, údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian s trvalým bydlištěm na Karvinsku, jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela, a údajný hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula ze Zlínska jsou ve vazbě. Kromě nich jsou pro obecné ohrožení na svobodě stíháni další čtyři lidé. Všem hrozí v případě uznání viny 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí.

Ostatní včetně dvou žen jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami také v úmyslné formě. „Všichni obchodovali s alkoholem, který pocházel z neprověřených zdrojů. Opatřili si ho pokoutným způsobem a neprověřovali si jeho zdravotní nezávadnost. Museli tak být přinejmenším srozuměni s tím, že takto získaný a nekontrolovaně šířený alkohol může být zdravotně závadný,“ řekl státní zástupce Roman Kafka, který případ dozoruje.

Vysoké, v některých případech až dvanáctileté tresty proto hrozí i lidem, kteří nejsou obviněni z obecného ohrožení. V případu je z ohrožování zdraví závadnými potravinami stíhán i Robert Sedlařík, jednatel společnosti Verdana z Bystřice pod Hostýnem, která je distributorem Likérky Drak. V jiné kauze již dostal nepravomocně pět let za daňový únik, je také ve vazbě.

Robert Sedlařík u soudu
Zdroj: ČT24/ČTK

Obžalovaný je i jeden starobní důchodce

Podle Kafky mezi obžalovanými převažují podnikatelé. Hlavní míchači pracovali ve společnosti, která vyráběla nemrznoucí směsi do ostřikovačů vozidel. Někteří další obvinění se živili prodejem legálního alkoholu a obchodem s nezdaněným lihem si chtěli přilepšit. Další lidé byli podle státního zástupce formálně zaměstnáni a fakticky se živili černým trhem s lihovinami. Mezi jednatřicítkou nechybí ani starobní důchodce.

Podle Kafky se před aférou v Česku vyskytovaly případy otravy metanolem jen ojediněle, většinou jako následek černého domácího pálení alkoholu. Další obviněné vyšetřují policisté v celé zemi. Celkem bylo obviněno přes 70 lidí, většina z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Některé případy se již dostaly k soudům. Například loňská úmrtí se již vyšetřují mimo hlavní část kauzy.

Metanol naposledy zabíjel v prosinci

Metanolová aféra propukla 3. září 2012. Od té doby zemřelo na otravu závadným alkoholem několik desítek osob a další desítky budou mít doživotními následky. Zatím posledním případem je žena ze Semilska, která zemřela v prosinci. Před rokem a půl případ přinutil ministerstvo zdravotnictví vyhlásit na dva týdny úplnou prohibici. Původní množství závadného alkoholu mohlo přivodit smrt až 158 tisícům lidí.