Policie chce dostat k soudu exšéfy VZP a IZIPu. Kvůli půlmiliardové náborové smlouvě

Policie navrhla obžalovat bývalého ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka a exšéfa firmy IZIP Jiřího Paška. ČT to potvrdilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, které o případném podání obžaloby rozhodne do několika týdnů. Kriminalisté muže viní z pletich, další osobu pak z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Podle policie v roce 2008 podepsali Pašek a Horák půlmiliardovou smlouvu na nábor nových pojištěnců bez vypsání veřejné soutěže. Pojišťovna na základě této smlouvy vyplatila v letech 2009 až 2011 firmě IZIP celkem 553,5 milionu korun.

Podle Lidových novin připadlo ale jen necelých čtyřicet milionů na nové pojištěnce VZP; zbytek šel na nábor nových klientů pro společnost IZIP a u těch už nikdo neřešil, ke které zdravotní pojišťovně ve skutečnosti patří. Právě jejich příchod přitom IZIPu (dnes Zdravel) výrazně zvedl hodnotu.

Případ spustilo trestní oznámení exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) v roce 2012. Následovalo po nařízeném auditu hospodaření VZP, který našel nesrovnalosti právě ve smlouvách se společností IZIP. Detektivové poté obvinili pět lidí včetně Horáka a Paška.

V roce 2014 ale Nejvyšší státní zastupitelství stíhání zrušilo. Dva z původní pětice obviněných následně uspěli se stížností a stíháni už nejsou. Před soud proto teď policie navrhuje postavit jen Horáka s Paškou a ještě jedním obviněným.

Příliš drahá spolupráce

Součástí projektu IZIP byly vedle informací o zdraví pojištěnců VZP v elektronických zdravotních knížkách také služby pro komunikaci s plátci pojistného a institucemi. Projekt se ale nepodařilo plošně rozšířit. Za služby vydala VZP firmě IZIP za dvanáct let zhruba dvě miliardy korun.

V roce 2012 VZP vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a předloni i smlouvu na provoz portálu. Koncem roku 2015 nahradila pojišťovna portál IZIP novým systémem VZP Point. Za portál IZIP platila VZP šest milionů korun měsíčně, VZP Point ji stojí šest milionů za celý rok.