Na sesunutou trať u Karlových Varů se po čtyřech měsících vrátí vlaky

Po téměř čtyřech měsících se na sesunutou trať mezi Dalovicemi a Hájkem na Karlovarsku vrátí vlaky. Poprvé tudy zase projedou 7. srpna. České televizi to potvrdil mluvčí Správy železniční dopravy cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Trať se sesunula v polovině dubna. Cestující musí od té doby jezdit náhradní autobusovou dopravou.

Původně chtělo SŽDC do týdne od sesuvu obnovit provoz aspoň na jedné koleji. Kvůli nestabilnímu podloží to ale nebylo možné a práce se nakonec protáhly na několik měsíců. Náklady na opravy se pohybují mezi 50 a 80 miliony korun.

Přesná částka není podle mluvčího SŽDC ještě jasná. „Samotné práce na obou traťových kolejích spočívaly nejprve v odtěžení sesuté zeminy a vybudování nové výztuže náspu. Následně se obnovil železniční svršek a trakční vedení v délce 300 metrů,“ uvedl Illiaš.

Provoz na železniční trati zastavil v polovině dubna traťmistr kvůli závadě. Krátce nato se svah pod jednou kolejí sesunul a kolej zůstala v úseku dlouhém asi 70 metrů viset zkroucená ve vzduchu. Na trati přitom osobní i nákladní vlaky jezdily běžně rychlostí až 80 kilometrů v hodině.