Fotbaloví výtržníci, kteří v tramvaji napadli černocha, míří před soud. Policie je dopadla ještě během utkání

Případ napadeného muže tmavé pleti v jedné z pražských tramvají půjde před soud. Tři mladíky, kteří loni v listopadu napadli muže pocházejícího z Afriky, obžaloval státní zástupce z ublížení na zdraví, hanobení rasy a výtržnictví. U soudu jim tak hrozí až osm let vězení. Informaci ČT potvrdil obvodní státní zástupce Richard Houdek. Obžalovaní patřili ke skupině fotbalových fanoušků, kteří mířili na utkání do pražských Vršovic.

„K Obvodnímu soudu pro Prahu 10 byla podána obžaloba na tři obviněné muže, kteří měli dne 4. 11. 2017 v tramvaji cestou na fotbalové utkání rasistickými urážkami a následně i fyzicky napadnout jednoho muže,“ potvrdil obvodní státní zástupce pro Prahu 10 Richard Houdek.

„Jednání je v obžalobě kvalifikováno jako zločin ublížení na zdraví v jednočinném souběhu s přečinem hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a přečinem výtržnictví. Trestní zákoník za takové jednání stanoví trest dvě léta až osm let,“ doplnil Houdek.

Incident se odehrál v tramvaji číslo 6 mezi zastávkami I. P. Pavlova a Náměstí Míru. Podle výpovědi napadeného muže ho asi dvacetičlenná skupinka cestujících nejdřív rasisticky urážela.

Ti nejagresivnější ze skupiny po něm následně začali házet citrony, a jeden mu dokonce vymačkali na hlavu. Poté měli muže napadnout pěstmi, strhli ho ze sedačky a kopali do něj. Muži ve věku 18–21 let patřili ke skupině fanoušků fotbalového klubu Sigma Olomouc a po útoku zamířili na utkání olomouckého týmu s pražským klubem Bohemians.

Napadenému žádný z cestujících nepomohl

Šestatřicetiletý muž původem z Afriky, který žije dlouhodobě v Praze, musel po incidentu použít tlačítko nouzového zastavení a požádat řidičku, aby zavolala záchranáře a policisty. Žádný z cestujících mu totiž nepomohl. Navíc ho prý většina cestujících odmítla, když se na ně obracel s žádostí o svědectví.

Napadený muž skončil po útoku v nemocnici. Policisté ho po ošetření převezli na oddělení, kde mu ukázali záznamy fanoušků z tribuny z fotbalového zápasu, který se právě konal. Muž několik útočníků poznal a policisté je zadrželi ještě v průběhu utkání. Klub Sigma Olomouc se od chování útočníků distancoval. V dřívějším prohlášení uvedl, že takoví jedinci nejsou na olomouckém stadionu vítáni.