GIBS se zásahovou jednotkou si přijely pro expolicistu podezřelého z dávné vraždy

Události: Z vraždy na Chebsku je podezřelý bývalý policista (zdroj: ČT24)

Pro bývalého policistu a dalšího člověka si přijela na Chebsko Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která si vzala na pomoc zásahovou jednotku. Oba podezírají z vraždy mladého muže, ke které došlo před deseti lety a vyšetřovatelé se k ní nedávno vrátili.

Téměř zapomenutou vraždu, se kterou si před deseti lety nevěděla rady Inspekce ministra vnitra ani krajská policie, nyní objasnila GIBS. ČTK a server Novinky.cz uvedly, že se inspekce případem zabývá proto, že jeden z podezřelých byl v době spáchání vraždy policistou. 

Oběma mužům hrozí výjimečný trest

Prvním z obviněných je devětatřicetiletý bývalý příslušník Policie ČR z Obvodního oddělení Aš, druhým obviněným je pak pětačtyřicetiletý muž, civilní osoba. Podle obvinění oba mladého muže společně úmyslně usmrtili a čin spáchali zvlášť trýznivým způsobem. Podle tehdy platného trestního zákona hrozí oběma v případě prokázání viny až výjimečný trest.

„Ve spolupráci se zásahovou jednotkou z Ústeckého kraje se nám podařilo zadržet dva muže, kteří jsou důvodně podezřelí ze spáchání zvlášť závažného činu, z brutální vraždy mladého, tehdy šestadvacetiletého muže,“ uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček. O vzetí do vazby by mohl soud rozhodnout zřejmě v neděli.

Podezřelí podle policistů zavraždili mladého muže 23. listopadu 2008, a to velmi trýznivým způsobem. Na odlehlém místě nedaleko přehrady Bílý Halštrov ho pachatelé, po nichž kriminalisté dosud marně pátrali, nejdříve těžce zranili, následně zabili. „Muž následkům mučení a těžkých poranění podlehl na místě,“ uvedl Mitáček.

Nové a zásadní skutečnosti

Případem se podle něj začali příslušníci inspekce zabývat asi před půl rokem, když zjistili nové a zásadní skutečnosti. Na základě prověřování a shromažďování důkazů a informací zasáhli v pátek ráno společně s krajskou policií a zásahovou jednotkou z Ústí nad Labem v Aši a Chebu. Zadrželi dva muže, které převezli do Karlových Varů.

Za šest let, co GIBS vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek, řešila i několik případů vražd. „Ale žádný nebyl proveden tak brutálním způsobem,“ dodal mluvčí inspekce.

Případ v minulosti prověřovala tehdejší Inspekce ministra vnitra a následně byl předán i tehdejšímu policejnímu orgánu Krajského ředitelství policie Západočeského kraje. V té době se však nepodařilo shromáždit dost důkazů, a proto byla věc v srpnu 2009 odložena.

Podle zdrojů ČTK mohla být motivem vraždy žárlivost. Bývalý policista v Aši podle dostupných informací provozuje malou restauraci, které místní říkají „U vraha“. Podle ČTK měl zadržený ve městě špatnou pověst.

Mrtvého muže našli v listopadu 2008 silničáři u obce Podhradí nedaleko Aše. Policie případ začala tehdy vyšetřovat pro podezření z ublížení na zdraví s následkem smrti.