Sobotka: Ti, kteří lhali, by měli odejít

Praha - "Michal Hašek je dospělý člověk a myslím, že ví, co to znamená, když o tak důležité věci lhal na jednání vedení sociální demokracie," řekl předseda sociální demokracie na brněnské demonstraci na jeho podporu. Fakt, že aktéři schůzky zapírali návštěvu v Lánech, považuje za politickou chybu. Podle něj "v sociální demokracii musí skončit schizofrenie, strana nemůže mít dvě hlavy„. ČSSD se bude situací zabývat na zítřejším grémiu, tečku za stranických “pučem" by měl udělat až ÚVV, po němž se podle Sobotky vyjasní, kdo ČSSD povede.

Šéf ČSSD doufá, že se sociálním demokratům podaří situaci zvládnout, někteří lidé ale podle něj budou muset odejít. On sám vylučování ze strany navrhovat nebude, ale je podle něj důležité, aby tito lidé vyvodili osobní zodpovědnost. „Skutečně to bylo vražení nože do zad,“ řekl Sobotka s tím, že jej nenapadlo, že se to stane v době, kdy se mají představitelé strany soustředit na jednání o nové vládě. 

Sobotka v Brně

"Souhlasím se stanoviskem senátorského klubu ČSSD: ti kteří lhali, ti kteří iniciovali tento puč, tak by měli opustit funkce ve vedení sociální demokracie. Jmenovitě Jeroným Tejc, Michal Hašek, Roman Onderka a Zdeněk Škromach jako lidé, kteří tu věc organizovali a stáli v jejím čele."

Sobotní schůzky se u prezidenta kromě místopředsedy Michala Haška a Jeronýma Tejce zúčastnili i hejtman Jiří Zimola, senátor Zdeněk Škromach a místopředseda Milan Chovanec. Ten poslední dnes na tiskové konferenci označil usnesení předsednictva strany jako již „zkonzumované“. Sobotka nicméně stále doufá, že na zítřejší grémium dorazí nejen Hašek, ale i další „spiklenci“ a vysvětlí, proč popírali schůzku u prezidenta. „Ty problémy dělají stále titíž lidé,“ tvrdí Sobotka. Aktéři však kategoricky odmítají interpretaci této schůzky jako údajné přípravy tzv. puče v ČSSD.

  • Demonstrace na podporu Bohuslava Sobotky v Brně zdroj: ČT24
  • Demonstrace na podporu Bohuslava Sobotky v Brně autor: ČT24, zdroj: ČT24

Sobotku mrzí, že účastníci svým spolustraníkům neříkali pravdu. „Znovu jsme se ptali na jednání poslaneckého klubu, pokaždé jsme se dočkali jenom odmítání a mlžení. Mrzí mě, že neměli dost odvahy, aby řekli pravdu: Ano, jednali jsme s prezidentem republiky.“ Šéf sociálních demokratů má za to, že takové jednání nepochybně dál podlomilo pozici lidí, kteří se snažili o převrat. „Myslím, že po tom, co se stalo na předsednictvu, je to další vážná chyba, které se Hašek a další dopustili. Vrhá to špatné světlo na sociální demokracii.“ (více o přiznání pětice sociálních demokratů). Sobotka navečer v Brně dodal, že aktéři by ze svého jednání měli vyvodit jednoznačné závěry a rezignovat na funkce v sociální demokracii. Ti zatím odejít ze svých funkcí odmítají (více čtěte zde)

  • Hašek: „Mým cílem rozhodně nebylo klamat veřejnost, a jestli vznikl takovýto dojem, tak se omlouvám.“
  • Sobotka: „Omluva je naprosté minimum. Fakt, že se ani mezi svými kolegy nepřiznal, vzbuzuje různé domněnky, dohady, k čemu vlastně ta schůzka měla sloužit. Myslím, že to je velká politická chyba.“

Sobotka předpokládá, že na začátku března příštího roku by měl proběhnout mimořádný sjezd, kde by měli všichni členové vedení strany dát své funkce k dispozici.

Přežije Hašek? A co ostatní?

Šéf sociální demokracie jako by se snažil rozdělit aktéry na tandem Hašek – Škromach, který jako jediný senátor nestojí za Sobotkou. „Tyhle dva lidi exemplárně potrestat, pravděpodobně se bude snažit donutit Haška, aby složil poslanecký mandát, a těm ostatním odpustit, případně je odměnit dokonce nějakými funkcemi,“ spekuloval v rozhovoru pro ČT24 redaktor MF Dnes Václav Dolejší.

Komentář k situaci v ČSSD

„Škoda, že Bohuslav Sobotka nebyl takhle rázný a budící emoce měsíc před volbami, to bychom udělali trochu víc procent,“ tvrdí prý podle Dolejšího sociální demokraté v kuloárech. „Sobotka měl ten problém, že je takový nemastný neslaný lídr, který nebudil ani kladné ani záporné emoce, místy spíš slitování z toho, že mu Michal Hašek neustále vráží kudlu do zad…,“ tvrdí Dolejší.

V sociální demokracii nejde jen o Haška a Škromacha

Oba - Hašek a Sobotka - se střetli o předsednické křeslo na sjezdu sociální demokracie již před třemi lety, kde sice zvítězil Sobotka, ale výsledek byl velmi těsný. Po čase Hašek podle Dolejšího požadoval po Sobotkovi, aby mu v případné vládě sociální demokracie dal post ministra financí, což Sobotka odmítl s tím, že Hašek nemá dostatek zkušeností: místo získal Jan Mládek a konflikt byl na světě. Další střet nastal ohledně nominace Jiřího Dienstbiera na sociálnědemokratického kandidáta na prezidenta. Křídlo kolem Haška neúspěšně prosazovalo Miloše Zemana. Po pádu vlády Petra Nečase se Hašek snažil přemluvit Sobotkovo křídlo, aby podpořilo Rusnokovu vládu, předseda sociální demokracie nakonec ustoupil.

ČT24.cz O DĚNÍ V ČSSD:

Středa 30. října:

Úterý 29. října:

Pondělí 28. října:

Neděle 27. října: