Usvědčení lháři z ČSSD: Je to čarodějnický proces. Neodstoupíme

Praha – Čtveřice čelních sociálních demokratů, kteří v uplynulých dnech zapírali své tajné povolební jednání s prezidentem Milošem Zemanem, odmítá rezignovat na stranické funkce. K tomu je vyzval předseda Senátu Milan Štěch. Podle statutárního místopředsedy ČSSD Michala Haška, jenž po volbách usiloval o pád stranického šéfa Bohuslava Sobotky, připomínají podobné výzvy atmosféru čarodějnických procesů a padesátých let.

„Ti tři, kteří se opravdu velmi výrazně zasadili o to, co se stalo na předsednictvu sociální demokracie a co stranu poškodilo, mají jedinou možnost: odstoupit z vedení ČSSD, věnovat se svojí práci, kterou vykonávají jako hlavní povolání, a neovlivňovat dál vývoj v sociální demokracii,“ prohlásil dnes ve vysílání ČT24 sociální demokrat Milan Štěch (čtěte víc).

Reagoval tak na skutečnost, že Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola po třech dnech zapírání přiznali, že se bezprostředně po vyhlášení volebních výsledků na zámku v Lánech setkali s prezidentem Zemanem a jednali s ním o povolební situaci. Sám Hašek to přitom ještě včera ve vysílání ČT24 striktně odmítal (podívejte se).

Po schůzce se Zemanem následovalo hlasování na stranickém předsednictvu, které šéfa Bohuslava Sobotku vyzvalo k odchodu z čela strany a vyloučilo ho z povolebního vyjednávacího týmu. Lánského jednání se účastnil i plzeňský hejtman a hlavní volební manažer Milan Chovanec, na rozdíl od ostatních ji přiznal již včera. Jako oficiální motiv pro snahu o Sobotkův odchod je uváděn nedostatečný volební zisk sociální demokracie, která po sedmi letech v opozici ve volbách získala necelých 21 procent hlasů.

Zimola: Skončím, pokud mě k tomu vyzvou jihočeští straníci

Všichni účastníci lánského jednání ovšem Štěchovu výzvu k rezignaci odmítají. „Vyvozovat taková silná slova z toho, že jsme byli na schůzce, kde se mluvilo o povolebním uspořádání, mi nepřijde od Milana úplně fér,“ prohlásil jihočeský hejtman Jiří Zimola s tím, že k rezignaci ho může donutit pouze jeho domovská organizace - výkonný výbor ČSSD z jižních Čech: „Budu chtít slyšet hlas své jihočeské členské základny, a pokud ta usoudí, že bych z toho měl vyvodit odpovědnost, pak vězte, že ji z toho vyvodím.“

Negativně na Štěchovu výzvu reagoval i Zdeněk Škromach. „Nebylo na tom nic nečestného, nekalého ani špatného, nevidím takový důvod. S Milošem Zemanem se scházím poměrně často,“ prohlásil. „Celý mediální tlak a mediální fikci vnímám jako politický boj o moc v sociální demokracii, necítím, že bych se něčím provinil. Pan předseda Senátu patří do sobotkovské lobby.“

  • Zdeněk Škromach: „Vytváření obrazu toho, jak pan prezident ovládá sociální demokracii, považuji za nesmysl.“
  • Jiří Zimola: „Na schůzce jsme dali slovo panu prezidentovi, že o ní hovořit nebudeme.“

Odmítavě se k lánské aféře staví i její hlavní aktér, druhý muž strany Michal Hašek. „Neveřejných schůzek se ve vrcholové politice koná poměrně hodně. V žádném případě nešlo o přípravu 'puče v ČSSD'.  Atmosféra čarodějnických procesů či 50. let rozpoutávaná nyní v ČSSD ničemu takovému bohužel neprospěje,“ prohlásil s tím, že pouze ctil dohodu o tom, že celé jednání bude neveřejné.

A totéž stanovisko drží i staronový šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Já to vnímám tak, že ta věc už je za námi. Myslím si, že se z toho někdo snaží udělat umělý problém, který rozhodně neprospěje atmosféře při hledání konsenzu,“ uvedl.  „Mě dvě třetiny poslanců podpořily (při volbě předsedy poslaneckého klubu), Bohuslava Sobotku naopak dvě třetiny předsednictva vyzvaly, aby rezignoval a on to neudělal. Já jsem se rozhodl, že po jeho vzoru zůstanu také.“

O situaci ve straně bude již zítra ráno jednat předsednictvo, pravděpodobně by mělo vybrat nový vyjednávací tým pro schůzky s hnutím ANO a KDU-ČSL. Zásadní jednání, na kterém si ČSSD definitivně vyjasní pozice, se má uskutečnit 10. listopadu, kdy v hotelu Olšanka zasedne ústřední výkonný výbor.

ČT24.cz O DĚNÍ V ČSSD:

Středa 30. října:

Úterý 29. října:

Pondělí 28. října:

Neděle 27. října: