Metnar: Šéf rozvědky je mimo službu dočasně kvůli policejnímu vyšetřování. Po něm by se mohl vrátit

Události: Ředitel ÚZSI Jiří Šašek dočasně skončil (zdroj: ČT24)

Ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Jiří Šašek je mimo službu postaven jen dočasně a mohl by se do čela civilní rozvědky zase vrátit. Řekl to ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO), který o jeho suspendování rozhodl. Zdůvodnil ho vyšetřováním, jež se týká nákupů v ÚZSI, na které by Šašek, kdyby zůstal ve funkci, zároveň dohlížel.

Ministr vnitra v demisi potvrdil informace, že postavení ředitele ÚZSI Jiřího Šaška mimo službu souvisí s výsledkem kontroly hospodaření, která proběhla v rozvědce počátkem roku. „Z prověřování hospodaření vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění evidování účtování zpravodajské činnosti, a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti,“ uvedl Lubomír Metnar s tím, že se jednalo o léta 2015 až 2017.

Jedním z nákupů, u kterého podle ministra ani „není zřejmé, jak byly prostředky použity a zda byl majetek vůbec nakoupen“, se zabývá policejní orgán ÚZSI, který však spadá pod ředitele rozvědky. Tím ministr vnitra v demisi zdůvodnil suspendování Jiřího Šaška.

„Jedná se o dočasné opatření po dobu prověření těchto okolností. Není na místě hovořit o odvolání nebo dokonce o výběru nového ředitele. Jedná se o rozhodnutí ministra vnitra ve věcech personálních, které má dočasný charakter,“ zdůraznil Lubomír Metnar. Zároveň však z ministrova vyjádření vyplývá, že vyvodí Šaškovu odpovědnost, pokud se podezření prokáže, i kdyby se domnělé přečiny netýkaly přímo jeho. „On je vrcholným představitelem a zástupcem tohoto úřadu. Jeho formální zodpovědnost je na místě při konkrétní činnosti a řízení útvaru,“ podotkl.

Metnar ujistil, že zjištěná pochybení považuje za natolik závažná, že nebylo možné čekat na novou vládu, která již bude mít důvěru poslanců a nebude v demisi. „Konat jsem musel a nešlo to dále odkládat,“ míní ministr v demisi.

Lubomír Metnar: Po zhodnocení okolností jsem se rozhodl, že jsem ředitele ÚZSI zprostil výkonu služby (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf ÚZSI Randák se ministra zastal, Bublana odvolávání znervózňuje

Ministr vnitra v demisi nalezl zastání i u bývalého šéfa ÚZSI Karla Randáka. Podle něj neměl Lubomír Metnar na výběr. „Jestliže existují nějaké důkazy o tom, že v hospodaření ÚZSI byly nějaké nesrovnalosti, nebo že docházelo ke zneužití finančních prostředků, tak tento krok ministra byl jediný, který mohl a musel udělat,“ řekl Randák.

Jeho předchůdce v čele rozvědky, který pak byl i ministrem vnitra, František Bublan, je však zdrženlivější. Suspendování Jiřího Šaška dal do souvislosti s dalšími personálními změnami, které vláda v demisi činí. „Trochu mě znervózňuje postupné odvolávání jednotlivých vedoucích činitelů v bezpečnostních složkách, což je třeba ředitel pražské policie Trojánek, i když možná odchází na vlastní žádost,“ řekl Bublan.

Odstavením ředitele civilní rozvědky se budou zabývat zákonodárci. Předseda kontrolní komise Pavel Blažek (ODS) avizoval již ve středu, že se její členové sejdou, aby si vyslechli Metnarovy důvody. „Šťastné to není. Budeme se ho ptát, proč je to rozhodnutí teď, jestli to nemohlo počkat až na vládu s důvěrou,“ poznamenal Blažek. Vysvětlení bude žádat také předseda ČSSD Jan Hamáček, který chystá s ANO koaliční vládu.

Část opozice by chtěla, aby se kvůli dění v ÚZSI i dalším změnám ve státní správě sešla celá sněmovna. „Jsem velmi nemile překvapen tím, jak za vlády Andreje Babiše, která je v demisi, pokračují personální čistky v mocenských orgánech státu,“ poznamenal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Kromě TOP 09 uvažují o mimořádné schůzi Piráti a Starostové.

Podle Pavla Blažka je ale otázka, zda má smysl, aby se otázky, které se týkají rozvědky, probíraly na sněmovním plnénu. „Všechno je to v nejpřísnějším tajném režimu. Takže i když schůze proběhne, pan ministr nám stejně nesmí nic říci,“ podotkl.

ÚZSI vede náměstek Musílek

ÚZSI prozatím vede náměstek Radek Musílek. Ministr Metnar od něj bude chtít výsledky vyšetřování co nejdříve. Musílek do vedení úřadu nastoupil krátce poté, co se Andrej Babiš stal premiérem a vystřídal náměstka Zdeňka Blahutu spojovaného s bývalým ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Jak upozornil již ve středu Jaroslav Spurný z Respektu, je Musílek dlouholetý zpravodajec a nelze ho považovat za „Babišova muže“.

Naopak místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Lukáš Kolářík (Piráti) považuje Musílka za problematického. „Vyvolává kontroverze, protože se coby operativec tajných služeb v minulosti věnoval kauze Unipetrol, se kterou je spojený premiér v demisi Andrej Babiš,“ uvedl.

90' ČT24: Vláda postavila šéfa ÚZSI mimo službu (zdroj: ČT24)

O rozvědce se nicméně loni spekulovalo jako o zdroji odposlechů Andreje Babiše zveřejněných na internetu. Babiš tehdy prohlásil, že je sledován a odposloucháván agenturou, která má blízko k ÚZSI spadajícímu pod ministra Chovance, s nímž měl napjaté vztahy. „Nemám na to samozřejmě důkazy, ale ty informace jsou,“ řekl. Jiří Šašek takové spekulace odmítl.

ÚZSI ovšem nemá působit na českém území, to je doménou Bezpečnostní informační služby. Úkolem rozvědky je sledování vnějších hrozeb, ke kterým patří mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení a jejich komponent, ekonomická zločinnost či různé formy politického extremismu. Podle zákona jmenuje a odvolává ředitele ÚZSI ministr vnitra se souhlasem vlády. Z výkonu své funkce je ředitel civilní rozvědky odpovědný ministru vnitra.