Sanitkám chybějí lékaři. Poslanci chtějí do záchranné služby vpustit více nováčků

UDÁLOSTI: Poslanci chtějí otevřít záchranné služby i lékařům bez plné kvalifikace (zdroj: ČT24)

Nedostatek lékařů u záchranných služeb chtějí poslanci řešit tím, že do sanitek pustí více lékařů bez plné kvalifikace. V současnosti musí mít mladí lékaři-záchranáři garanta, který slouží na téže základně. Pokud by poslanci prosadili svůj návrh, změnilo by se to.

Zákon předpokládá, že pokud u záchranné služby slouží mladý lékař bez atestace, může působit pouze pod dohledem zkušeného kolegy. Záchranné služby ve všech krajích však trpí nedostatkem lékařů. A těch mladých jezdí v sanitkách jen asi 60 z necelé tisícovky lékařů působících u záchranky.

Někteří experti se domnívají, že je to i důsledek poměrně restriktivních pravidel, která se týkají nezkušených lékařů a jejich závislosti na starších doktorech. „Předpis nepřipouští, že by mohli kolegu konzultovat po telefonu z jiného stanoviště,“ poukázal prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý. 

Ve sněmovně vzniká novela, která by podmínku společné základny vypustila. Záchranky by se tak více otevřely lékařům bez atestace. „Pro  záchrannou službu je atraktivní, aby tam přilákali mladé lékaře ještě dříve, než budou plně erudováni, protože pak by mohli jít do nemocnic,“ domnívá se náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Mohlo by se rozšířit i sdílení lékařů mezi nemocnicemi a záchrannou službou, které zatím funguje pouze v Jičíně. „Přes den je lékař zaměstnán v nemocnici a vyjíždí na výjezdy záchranné služby,“ shrnul princip ředitel liberecké záchranky Luděk Kramář.

Záchranným službám chybějí lékaři ve všech krajích, krize je napříč republikou různě velká. V Praze se nedostávají pouze tři lékaři-záchranáři, ale v jižních Čechách nebo Moravskoslezském kraji by záchranky potřebovaly hned 60 lékařů.

  • Kolik lékařů chybí zdravotnickým záchranným službám v jednotlivých krajích:
  • Praha - 3
    Středočeský - 20
    Zlínský - 27
    Olomoucký - 7
    Liberecký - 19
    Plzeňský - 10
    Karlovarský - 5
    Moravskoslezský - 60
    Pardubický - 10
    Ústecký - 25
    Královéhradecký - 24
    Jihočeský - 60
    Vysočina - 10
    Jihomoravský - 18
  • Zdroj: zdravotnické záchranné služby