Jičín testuje „sdílení lékařů“. Nemocnice je půjčuje záchrance, které doktoři chybí

Studio 6: Jičínská nemocnice „půjčuje“ lékaře záchrance (zdroj: ČT24)

Oblastní nemocnice Jičín zkouší od začátku října takzvané sdílení lékařů se Zdravotnickou záchrannou službou. Vytipovala sedm z nich, které v určené směny „půjčuje“ místnímu výjezdovému středisku. Lékaři jsou připraveni vyjet do dvou minut od chvíle, kdy jim z dispečinku záchranné služby přijde výzva. Podle lékařské komory jde ale o porušení zákona.

Systém má jednak pomoci vyřešit dlouhodobý nedostatek lékařů u záchranky, navíc ale poskytuje lékařům šanci udržet se na vysoké odborné úrovni v přednemocniční urgentní medicíně. A je výhodný i pro nemocnici, neboť dostane příspěvek na mzdu lékařů, kteří se této spolupráce účastní.

Sedm odborníků z jičínské nemocnice se zatím zkušebně na jeden den v měsíci stává takzvanými pohotovostními lékaři záchranné služby. Výjezdové středisko sídlí v areálu nemocnice, což umožňuje okamžitý výjezd, který se odehraje do dvou minut od výzvy dispečerů. 

Podle zákona nemůže mít člověk zároveň v jeden okamžik dva zaměstnavatele. Lékař, který v daný den pracuje v nemocnici, proto vykonává takový druh práce, který může okamžitě přerušit, aniž by to ohrozilo pacienta. V momentě výjezdu se stává lékařem záchranné služby, po návratu je opět zaměstnancem nemocnice. Po dobu výjezdu dostává lékař mzdu za odvedenou práci od záchranné služby a zároveň za celý den odměnu za držení pohotovosti.

Jedním z vybraných lékařů je i kardiolog Radek Válek, který vysvětluje: „Vyšetření lze přerušit – i software nám umožňuje navázat, kde jsme skončili.“

Do projektu se zapojil i kardiolog Radek Válek
Zdroj: ČT24

Ministerstvo projekt podpořilo, lékařská komora ho kritizuje

Česká lékařská komora ale mluví o porušování zákona, podle ní jde systém proti směrnicím, kolik personálu které zařízení má mít. „Tady je jasné, že se o obcházení jedná, protože lékař se prostě nemůže rozdvojit. A představa, že se někdo v nemocnici na pozici lékaře poflakuje, je odborně úplně špatná,“ kritizuje prezident ČLK Milan Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví naopak projekt podpořilo. Resort oceňuje, že pomáhá k lepší komunikaci mezi záchranáři a nemocnicemi. Ředitel záchranné služby v Královéhradeckém kraji Jiří Mašek pak dodává, že právě sdílení lékařů umožňuje, aby záchranka nemusela fingovat 36hodinové směny a prodlužovat práci lékařů, kteří jsou už teď přetížení: „Snažíme se to dělat právě podle zákoníku práce,“ tvrdí Mašek.

Systém pohotovosti funguje v klasické pracovní době lékaře, tedy od sedmi ráno do půl čtvrté odpoledne. Spolupráce se záchrannou službou je pro lékaře dobrovolná. Pokud jsou ale v systému zapojeni, jsou součástí jeho práce telefonické konzultace s posádkami záchranky v terénu. Za měsíc a půl provozu odborníci z jičínské nemocnice odsloužili devět takovýchto směn, přičemž vyjeli k 16 případům.

Pokud se systém osvědčí, uvažuje se o jeho využití i v dalších střediscích. „Tento systém bychom rádi využili i v příhraničních oblastech, například na Broumovsku, kde je také nedostatek lékařů,“ dodává mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová. Systém chce vyzkoušet také sousední Pardubický kraj.

Zároveň nemocnice a záchranka sdílejí mezi sebou zdravotní dokumentaci ošetřených pacientů. Střídání pokryje záchrance zhruba jeden úvazek. Až dosud řešila záchranná služba nedostatek lékařů službami externistů.