Do kolon na D1 u Brna vyrazili policisté na motorkách, zlepší se i dopravní značení

Policejní opatření na D1 (zdroj: ČT24)

Policisté chtějí zmírnit problémy v dopravě spojené s uzavírkami na dálnici D1 u Brna, řešili tam během tří týdnů zhruba čtyřicet nehod. Umožní zřejmě kamionům, aby mohly v opravovaném úseku projet i levým jízdním pruhem. Chystají se také úpravy dopravního značení. Do provozu zároveň vyrazí policisté na motorkách.

Práce zahájené koncem března se týkají úseku dálnice D1 mezi 190. až 182. kilometrem – mezi Brnem a Rosicemi ve směru na Prahu. V opravovaném úseku zůstal průjezdný jeden pruh, který využívají převážně kamiony. V opačném směru na Ostravu vznikly tři užší pruhy, přičemž ve dvou se jezdí na Ostravu a třetí funguje pro osobní auta jedoucí na Prahu. Právě třetí pruh by měl podle vedoucího jihomoravské dopravní policie Jindřicha Rybky v příštích dnech začít sloužit i pro kamiony, aby se tím rozmělnila doprava. „Vyvažuje se tím bezpečnost s plynulostí,“ řekl Jindřich Rybka.

Policisté na motorkách budou rychlejší

Dalším opatřením je nasazení policistů na motocyklech. „Jezdí ve dvou až ve třech. Pokud bude například nehoda, jsou schopní tam dojet co nejrychleji, nehodu vyhodnotit, zadokumentovat a vozidla dát bokem, aby se uvolnil jízdní pruh,“ informoval šéf jihomoravské dopravní policie. Podle něj budou policisté na motorkách kontrolovat i dodržování pravidel a podobně.

Právě kvůli uzavírkám řešili policisté na dálnici od konce března asi čtyřicet nehod. Podle Jindřicha Rybky jich bylo třicet méně závažných, u nichž policie nemusela být, přesto ji lidé zavolali. Zbytek případů byl vážnějšího charakteru s ohledem na způsobenou škodu nebo na to, že se při nich zranili lidé. Nikdo ale nezemřel.

Komplikace jsou nejen kvůli rekonstrukci D1

I drobné nehody ale způsobovaly dopravní kolapsy. Projevilo se několik faktorů dohromady. Kromě rekonstrukce dálnice je to zahájená přeložka tramvajové trati z ulice Dornych na ulici Plotní v Brně, kam lidé sjíždějí z dálnice D1 i dálnice D2, aby se dostali do centra, nebo opačným směrem. Dále je to rekonstrukce na příjezdu od dálnice D2, která se kříží s dálnicí D1. Komplikace způsobily i uplynulé velikonoční svátky nebo veletrh Techagro, kvůli čemuž byl hustší provoz.

Po 190. kilometru dálnice D1 projede v pracovní dny za 24 hodin kolem 75 000 aut. Ředitelství silnic a dálnic bude úsek opravovat do půlky června.