Šéf žalobců Zeman: Murínův postup představuje bezpečnostní riziko

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má výhrady k činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle něj dochází k závažným pochybením a je nalomená i důvěra mezi státními zástupci a inspekcí. Uvedl to v dokumentu o hodnocení inspekce, který zaslal na Úřad vlády a který obdržel i bezpečnostní výbor sněmovny. Postup ředitele GIBS Michala Murína při vyšetřování úniku informací pak podle něj „v konečném důsledku představuje bezpečnostní riziko“.

Spolupráce mezi státními zastupitelstvími a Generální inspekcí bezpečnostních sborů, která vyšetřuje mimo jiné policisty, je narušená. Tvrdí to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dokumentu, který z pohledu státního zastupitelství hodnotí spolupráci i samotnou činnost inspekce, podle informací ČT uvádí, že dochází k závažným pochybením. Jeho vyjádření obdržel i bezpečnostní výbor sněmovny.  

„Jednak jde o opakovaná odborná a systémová pochybení vyplývající z nedostatečné odbornosti příslušníků GIBS i jeho vedení a nepřijetí odpovídajících opatření, a jednak jde o neodůvodněné postupy v trestním řízení, které vyvolávají otázky o jejich smyslu a účelnosti, o snaze opatřovat informace nepotřebné k výkonu působnosti GIBS v konkrétním trestním řízení a o možné manipulaci s některými řízeními,“ uvedl v dopise z tohoto března Pavel Zeman.

Šéf žalobců následně dodal, že na tyto otázky zatím nelze jednoznačně a průkazně odpovědět - právě ony ale podle něj zpochybňují důvěru mezi státními zástupci a pracovníky inspekce. 

Zemanovy výtky: Despekt k pokynům žalobců i ohrožená vyšetřování

Nejvyšší žalobce vytýká práci GIBS hned několik oblastí - například to, že zástupci inspekce údajně nerespektují pokyny státních zástupců nebo že inspekce údajně ohrožuje vyšetření některých kauz. Podezřelí podle něj mají možnost dostat se k vyšetřovacímu spisu prostřednictvím učelových trestních oznámení.

„(…) po podání evidentně účelových trestních oznámení podezřelými osobami a jejich následném nedostatečném ověření vydává předčasně a nedůvodně ZUTRy (zahájení úkonů trestního řízení - pozn. red.), čímž umožňuje údajným poškozeným (ve skutečnosti osobám přinejmenším podezřelým) nahlížet do spisových materiálů a zpřístupňuje jim tak i obsah tzv. zdrojového spisu, který je v jejich věcech veden,“ tvrdí v dopise Zeman. 

A tvrdí, že s ředitelem GIBS Michalem Murínem jednal o nápravě situace. Podle něj k ní ale nedošlo včas. „(…) ředitel GIBS mne seznámil s jistými opatřeními, učiněnými v reakci na můj dopis. Tato opatření však považuji jednak za opožděná (…) a současně je považuji i za nedostatečná k zajištění řádného a zejména pak zákonného postupu GIBS,“ tvrdí nejvyšší žalobce. 

Olomoučtí žalobci: Murín brzdil vyšetřování

A není to jediné. Zmiňuje i roli ředitele inspekce Michala Murína při vyšetřování úniku informací v jednom z prověřovaných případů. Murín se totiž dozvěděl informace, že je prověřovaný vysoce postavený policista.

Na inspekci přitom byl kvůli tomuto prověřování nastavený speciální režim, kdy o šetření směl vědět jen úzký okruh lidí a ředitel inspekce mezi ně nepatřil. Informaci o tom, kdo je prověřovaný, se ale dozvěděl. Podle dokumentu státních zástupců z Olomouce však Murín údajně brzdil vyšetřování úniku informací, když odmítal upřesnit, kde a jak se informaci dozvěděl. 

Kvůli tomu, že Murín údajně bránil v prověřování a lhal státnímu zástupci, Zeman píše, že jeho přístup byl neprofesionální a snižuje jeho důvěryhodnost. „(…) nepochybně snižuje nejen důvěryhodnost jeho osoby, ale současně i důvěryhodnost GIBS a v konečném důsledku představuje bezpečnostní riziko jak pro činnost GIBS, tak i státní zastupitelství,“ hodnotí situaci Zeman. 

Generální inspekce nechtěla otázku spolupráce se žalobci příliš komentovat, nemá ale za to, že by výtky prokuratury nereflektovala. „Pan ředitel setrvává na svém názoru - tedy že tyto otázky budou zodpovězeny bezpečnostnímu výboru a do skončení tyto informace nebude sdělovat veřejně,“ uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček. „Obecně lze potvrdit, že jednání se státními zástupci i na těch nejvyšších úrovních probíhala a problémy se průběžně řešily.“

Expremiér Sobotka: Spory existují, nestojí ale na Murínovi

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka na jednání bezpečnostního výboru pnutí mezi žalobci a inspekcí potvrdil. „Existují určité spory mezi GIBS a státními zástupci. Státní zástupci mohou rozhodnout, zda věc bude vyšetřovat inspekce, nebo jiný policejní útvar, a jsou případy, kdy státní zástupci rozhodli, že kauzu GIBS dělat nebude,“ prohlásil.

„Inspekce hájí svůj rámec, který má dán zákonem. Logicky tak dochází k debatě a často i sporům. To není spojeno s jedním ředitelem GIBS, ale tím, jaký typ trestné činnosti GIBS vyšetřuje,“ dodal Sobotka. 

O slyšení požádal sám Murín

Murín požádal o slyšení před bezpečnostním výborem sněmovny. Veřejně totiž uvedl, že na něj premiér v demisi Andrej Babiš tlačí, aby rezignoval na svou funkci. Někteří politici již dříve kritizovali Babišův postup vůči Murínovi, a to především proto, že je premiér sám stíhaný policií.

Obdobně nyní mluvil i expremiér. „Podle mého názoru tady vůbec nejde o nějakou věc, která je více než rok stará. Ve skutečnosti jde o to, že vláda, která nemá důvěru a v jejímž čele stojí člověk, který je trestně stíhaný, se snaží dehonestovat šéfa GIBS a to by podle mého názoru v žádném případě vláda v demisi dělat neměla,“ konstatoval.

„Vznikají vážné otázky, že to celé může souviset s trestním stíháním jeho vlastním v případě Čapího hnízda,“ uvedl již dříve i poslanec ODS Martin Kupka. Babiš to odmítá. „Čapí hnízdo dozoruje státní zástupce, je tam podaná stížnost a nemá to s GIBS nic společného,“ uvedl premiér v demisi.