Babiš šéfa GIBS Murína zprostí výkonu služby. „Padesátá léta,“ komentovala opozice jednání výboru

Události: Babiš šéfa GIBS Murína zprostí výkonu služby (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dočasně zprostí ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína výkonu služby. Poslancům bezpečnostního výboru Babiš oznámil, že v něj ztratil důvěru. Opírá se zejména o dokumenty státních zástupců, kteří kritizují práci inspekce a v minulosti dali podnět pro kárné řízení s Murínem, protože prý ohrozil pátrání po úniku informací. Jednání bylo velmi vypjaté, někteří poslanci ho na protest opustili.

„Tímto vám oznamuju, že pana Murína zprostím neprodleně výkonu služby, neboť jeho ponechání ve výkonu služby by ohrožovalo důležitý zájem služby. Není člověkem na svém místě a dokonce bych ho označil za ohrožení demokracie,“ řekl Babiš.

Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu o služební kázni a služebnímu slibu.
Andrej Babiš
premiér v demisi

Premiér v demisi uvedl, že Murín nemá jeho důvěru „pro jeho skandální chování, kdy lhal státním zástupcům“. Inspekce pod jeho vedením podle premiéra funguje velice špatně a špatně hospodaří. Mluvil i o dalších výtkách, které podle něho vznášejí vůči inspekci státní zástupci.

Babiš mimo jiné uvedl, že se GIBS snaží dostat ke spisovým materiálům, které „benevolentně zpřístupňuje“ podezřelým, nerespektuje rozhodnutí státních zástupců a chce nasazovat odposlechy bez dostatečného zdůvodnění. „Místo aby pomáhal rozkrývat trestnou činnost policistů, tak ji zakrýval,“ řekl premiér při odchodu z jednání výboru.

Michal Murín na jednání seděl stranou a nijak to nekomentoval. Při Babišově projevu se ale často díval do stropu. Reagovat na výtky nechtěl ani po jednání.

Vrcholní státní zástupci patří mezi kritiky generální inspekce. Babiš na jednání upozornil na dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství, z nichž podle něj vyplývá Murínova nedůvěryhodnost. Vláda je obdržela loni na jaře, tedy za premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Česká televize zjistila, že v Opatření Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, jak se materiál jmenuje, se píše o zdržování při pátrání po úniku informací. Murín podle dokumentu odmítal poskytnout vyšetřovatelům plnou součinnost. Nechtěl vysvětlit, od koho se dozvěděl, že inspekce prověřovala někdejšího náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho. Ten nakonec z ničeho obviněn nebyl. 

Černochová: Nechutné, to jsou 50. léta

Jednání bezpečnostního výboru mělo dramatický průběh. Přizván a zbaven mlčenlivosti byl nejen Murín, ale také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Pozvání státních zástupců zpochybnili Jana Černochová (ODS) a Vít Rakušan (STAN), podle nichž to jde nad rámec dřívějších dohod. „Kdo pozval státní zástupce? Na koho podnět tady budou?“ tázala se Černochová.

Předseda výboru Radek Koten (SPD) uvedl, že pozvání žalobců konzultoval s místopředsedy výboru. „Jevilo se nám výhodné státní zástupce přizvat,“ dodal.

Atmosféra se vyostřila poté, co Babiš citoval z neveřejných dokumentů státních zástupců údajná pochybení šefa GIBSu. Někteří poslanci vyzvali šéfa výboru Kotena, aby zasáhl. „Pane předsedo, ten výbor řídíte vy, ne pan premiér,“ upozornila ho Jana Černochová (ODS).

Jana Černochová a Pavel Žáček (oba ODS) a Vít Rakušan (STAN) následně na protest proti tomu, že interní informace zaznívají na veřejném jednání, opouštějí sál. „Tohle je opravdu nechutné. To jsou 50. léta,“ řekla Černochová. 

„K tomuhle lynči se nemusíme připojovat,“ vysvětlil Žáček. Chování Babiše označil za skandální. „Cituje z dokumentů, které jsou podle našeho názoru neveřejné. Vyjadřuje se, že skandální je činnost GIBSu, ale skandální je to, co dneska předvedl,“ dodal Žáček. Babiš se podle něj pokusil poslance „převálcovat jako vždycky“. 

Podle Rakušana nevedl Koten jednání „ani na minutu“. „Jednání je od první minuty zmatečné, neférové ke všem zúčastněným,“ řekl novinářům s tím, že schůze nebyla připravena a není ani jasné, proč byla svolána. Chování Babiše označil za nepřijatelné, protože nedbal na to, že je na výboru jako host, a uzurpoval si slovo.

Sobotka: Kdo bude příště?

Na jednání přišel také bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jehož vláda do funkce Murína dosadila. Olomoučtí žalobci mu dávali podnět, aby s Murínem zahájil kárné řízení. „Skutečnosti, které byly uvedeny, mě podle mého názoru neopravňovaly k tomu, abych zahájil kázeňské řízení s panem Murínem,“ uvedl Sobotka s tím, že by na svém rozhodnutí nic neměnil.

Sobotka zdůraznil, že Murína před třemi lety do funkce jmenoval v souladu se zákonem. Nominaci projednal a doporučil sněmovní bezpečnostní výbor hlasy všech přítomných, stejné stanovisko zaujala i vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL, připomněl bývalý premiér.

Sobotka dodal, že se Babišův kabinet snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Pozastavil se nad tím, že GIBS je najednou ohrožením demokracie. „Kdo to bude příště?“ tázal se Sobotka a dodal, že se Babiš snaží Murína pošpinit a skandalizovat, aby odůvodnil svůj tlak na jeho odchod z GIBSu.

Premiér vlády, která je v demisi, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, se snaží ovládnout další bezpečnostní sbor, tentokrát GIBS, který je oprávněn k vyšetřování trestné činnosti policistů.
Bohuslav Sobotka

Babiš požádal o finanční kontrolu

Šéf hnutí ANO v souvislosti s Murínem v minulosti nepřímo odkázal také na případ Bereta, který se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v něm v loňském roce vypovídal jako svědek. Případ řeší pražské vrchní státní zastupitelství.

Inspekce nedávno uvedla, že Babiš v únoru dvakrát při osobním setkání vyzval Murína, aby se vzdal funkce. Prý mu slíbil, že když to udělá, tak se jeho odchod obejde bez skandálu. To potvrdil sám Murín, který rezignaci odmítl.

„Panu Murínovi jsem jen řekl, že nemá mou důvěru, nikomu jsem nevyhrožoval. Žádné odvolání jsem nenavrhoval. Jen jsem konstatoval, že mám vážné a důvodné pochybnosti o jeho profesionální a morální integritě,“ hájil se Babiš.

Do útvaru následně přišla kontrola ministerstva financí. Šéf kabinetu v demisi veřejně řekl, že o prověrku požádal ministryni financí, protože má podezření na špatné hospodaření instituce. Konkrétně své poznatky nespecifikoval.

Napsal jsem dopis na ministerstvo financí a požádal jsem je o kontrolu, protože spravujeme peníze daňových poplatníků a je tady důvodné podezření, že na GIBSu se nehospodaří efektivně a transparentně.
Andrej Babiš
předseda vlády v demisi

Opozice vznáší pochyby, zda za Babišovou kritikou generální inspekce nestojí ve skutečnosti úkol této instituce kontrolovat policii, která Babiše, jeho rodinu i stranickou dvojku Jaroslava Faltýnka (ANO) stíhá kvůli dotačnímu podvodu v kauze farmy Čapí hnízdo. A opoziční politici dodávají, že vláda bez důvěry by personální změny tak jako tak prosazovat neměla.