Utajený výslech šéfa GIBS. V kauze úniku informací přiznal kontakt s obviněným detektivem

Šéf GIBS Murín přiznal kontakt s obviněným detektivem (zdroj: ČT24)

Šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína ve čtvrtek vyslýchala policie. Důvodem je kauza úniku informací a podplácení obviněné pražské žalobkyně Dagmar Máchové. Murín podle informací České televize přiznal kontakty se soukromým detektivem Igorem Gáboríkem, který je v kauze také obviněný.

Murín je zatím nejvýše postavený důstojník, který v kauze vypovídal. Jeho výpověď trvala asi dvě hodiny. Vyšetřovatelé se ho podle zjištění ČT ptali na vztah k soukromému detektivovi Igoru Gáboríkovi.

Gáborík čelí obvinění, že mimo jiné za peníze získával informace z citlivých kauz a ovlivňoval je. Murín při výslechu připustil, že ho zná z doby, kdy oba pracovali na policii. V kontaktu s ním ale byl i po jeho odchodu od sboru.

Výslech Michala Murína:

  • Murín: Asi třikrát mě (Gáborík) navštívil doma.
  • Vyšetřovatel: Jak zjistil vaši adresu?
  • Murín: Nevím.
  • Vyšetřovatel: Jakým autem přijel?
  • Murín: Nevím.

Policisté se při výslechu Murína ptali i na to, zda mu Gáborík nabízel takzvaný kryptovaný telefon, který se nedá odposlouchávat. Murín to odmítl. „Z výslechu mám pocit, že jsem osobou podezřelou. Proti tomu chci protestovat,“ řekl vyšetřovatelům.

Jako svědek přišel vypovídat i advokát Marek Nespala. Detektivové se ho ptali na dokumenty nalezené u Gáboríka. Podrobnosti říct nechtěl: „To už bych sděloval informace z řízení, které vede někdo jiný.“ Gáboríkův advokát odmítl výslechy komentovat.

Kromě žalobkyně Máchové a Gáboríka stíhají detektivové také protikorupčního policistu Radka Holuba a bývalého celníka Pavla Šímu. „Trestná činnost souvisí s neoprávněným předáváním informací z probíhajících či ukončených trestních řízení,“ uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která kauzu dozoruje.

Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Máchová měla údajně vynést informace týkající se společnosti Knauf. Tu zastupoval Nespala a podle detektivů měl také kontakty s Gáboríkem. Z ničeho ale obviněný nebyl. Máchovou loni v říjnu zbavil ministr spravedlnosti dočasně funkce.