Obvinění státní zástupkyně Máchové se týká firmy Knauf

Události ČT: Obvinění žalobkyně Máchové se týká firmy Knauf (zdroj: ČT24)

Státní zástupkyně Dagmar Máchová, kterou ve středu obvinila policie v souvislosti s vynášením informací z vyšetřovacích spisů, měla vynést informace týkající se nadnárodní společnosti Knauf. Kauzu přitom podle obvinění sama neměla na starost. Podobnému podezření už Máchová čelila před jedenácti lety, ale vinu jí tehdy neprokázali.

Máchová podle policie prodávala informace týkající se kauzy z roku 2013. Spolu s Máchovou jsou v kauze Beretta, v níž jde právě o vynášení policejních informací za úplatu, obviněni protikorupční policista Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík.

Podle informací České televize podezřívá policie státní zástupkyni, že v roce 2013 předávala soukromému detektivovi Gáboríkovi informace ze spisu týkajícího se společnosti Knauf, která obchoduje se stavebním materiálem. V trestním řízení firma figurovala v pozici poškozeného.

V této souvislosti se ve spise objevuje i jméno elitního pražského advokáta Marka Nespaly. Ten  zastupoval právě firmu Knauf a podle detektivů měl také kontakty s Gáboríkem.

Advokát z ničeho obviněn nebyl, podle jeho vlastních slov ho policie dosud nekontaktovala. S odkazem na mlčenlivost nechce k případu nic říkat. „Požádám o zproštění mlčenlivosti a uvidíme,“ říká k záležitosti.

Problémy nemá Máchová prvně

Dagmar Máchová nečelí podezření, že neoprávněně nahlížela do spisů svých kolegů, poprvé. Už před jedenácti lety ji kvůli tomu vrchní státní zastupitelství prověřovalo. Mimo svou pravomoc měla dávat informace zástupci ředitele pražské kriminálky Zdeňku Pichlíkovi, který také tehdy skončil ve vazbě. Nakonec byl ale osvobozen a Máchovou ani neobvinili.

Státní zástupkyně, se kterou ministerstvo spravedlnosti zahájilo řízení o dočasném zproštění výkonu funkce, je známá i z kauzy opencard. Kvůli té ji prošetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů.