Duka je morální osobnost a odstraňuje bariéry mezi církví a státem, napsal Zeman papeži

Prezident Miloš Zeman poslal papeži Františkovi dopis, ve kterém chválí činnost kardinála Dominika Duky. Podle prezidenta kardinál přispívá k odstraňování bariér mezi církví a státem. V dubnu mu skončí funkce pražského arcibiskupa. Zeman už dříve uvedl, že papeže vyzve k dalšímu prodloužení Dukova mandátu. Několik českých katolíků je ale proti. Kritizují Dukovy kontakty se Zemanem i jeho předchůdcem Václavem Klausem.

„Jeho Eminence Dominik kardinál Duka je v České republice mimořádně váženým představitelem katolické církve a je to též do značné míry právě jeho zásluhou, daří-li se nám postupně odstraňovat bariéry po dlouhé roky existující mezi církví a státem v naší zemi,“ píše Zeman v dopise, který Hrad zveřejnil na svém webu.

Prezident připomíná, že Duka před rokem 1989 bojoval proti tehdejšímu režimu, za což byl perzekvován a vězněn spolu s dalšími disidenty. Do dnešní doby se podle Zemana „oprávněně těší v široké společnosti pověsti vysoce morální osobnosti a neochvějného bojovníka za pravdu“.

„Vaše Svatosti, kardinál Duka, jak jsem měl možnost jej osobně poznat, svou činností nejen důstojně naplňuje odkaz a poslání katolické církve, ale je též neúnavným šiřitelem hodnot, které jsou v české společnosti neoddělitelně spojovány s obrazem čestného a morálně pevného člověka,“ končí svůj dopis prezident. 

V textu papeže přímo nežádá o prodloužení Dukova mandátu ani se nezmiňuje o předchozí kritické výzvě českých katolíků. Křesťanským aktivistům vadí údajný příklon Duky k nacionalismu a krajní pravici.

„Příklon biskupa Dominika k nacionalismu a ke krajní pravici lze vidět nejen v jeho nekritické podpoře islamofobního prezidenta Miloše Zemana, ale také v jednoznačném odmítnutí solidarity s uprchlíky na Svatováclavské pouti v září 2017 anebo v blahopřejném dopise zaslaném předsedovi fašizující strany SPD Tomio Okamurovi,“ uvedli aktivisté v dopise papeži, který odeslali v polovině února.

Za kardinála se naopak mimo jiné postavilo několik českých politiků a také Konfederace politických vězňů ČR.

Duka koncem dubna oslaví 75. narozeniny, a dosáhne tak věku, kdy musejí podat demisi všichni katoličtí biskupové. Papež mu ovšem může prodloužit mandát. Papež demisi nepřijal například v případě Dukova předchůdce Miloslava Vlka, jemuž Benedikt XVI. mandát v roce 2007 o dva roky prodloužil.