Zemanovým protokolářem se stal Vladimír Kruliš. Nahradil Sklenáře s vazbami na čínskou CEFC

Šéfem protokolu se v Kanceláři prezidenta republiky stal Vladimír Kruliš. „Do funkce byl jmenován k dnešnímu dni,“ sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Kruliš ve funkci šéfa hradního protokolu podle očekávání nahradil Miroslava Sklenáře. Dosud působil jako zástupce ředitele protokolu.

Sklenář ve funkci nahradil na začátku prosince 2016 Jindřicha Forejta, který oficiálně odešel ze zdravotních a osobních důvodů.

Ve funkci už Sklenář působil za bývalých prezidentů Václava Havla i Václava Klause. V odboru později pracoval i necelý rok za Zemana, s Forejtem měl však podle médií spory.

V březnu 2015 podal výpověď a odešel do pobočky čínské firmy China Energy Company Limited (CEFC). Tato čínská firma má blízko k Hradu, předseda jejího představenstva Jie Ťien-ming se v roce 2015 stal Zemanovým poradcem.

Poté, co se na Hrad vrátil, byl funkcí šéfa protokolu Sklenář pouze pověřen. Od počátku tvrdil, že jeho současné angažmá na Hradě bude dočasné. Jeho odchod se v posledních týdnech očekával, stejně jako to, že ho nahradí Kruliš. Nyní se Sklenář vrací opět do CEFC.

Kruliš má k Zemanovi blízko

Kruliš má k prezidentovi velmi blízko, angažoval se i ve Straně práv občanů (SPO), kterou Zeman zakládal. Za SPO neúspěšně v roce 2016 kandidoval v krajských volbách ve Zlínském kraji, ve straně také působil jako místopředseda. 

Na počátku prezidentského mandátu Zemana v roce 2013 média psala o blízkém vztahu mezi Krulišem a prezidentovou dcerou Kateřinou. Na starosti měl Kruliš především cesty Zemana do krajů. 

Loni v květnu Kruliš havaroval jako spolujezdec při projížďce v policejním sportovním voze a vážně se zranil. Nehodu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, trestný čin podle ní spáchán nebyl. Jízdu civilisty ve služebním voze údajně povolil ředitel jihomoravské policie Leoš Tržil.

Šestatřicetiletý brněnský rodák vystudoval obor marketing a média na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a spoluzakládal reklamní agenturu Studio reklamy, kterou tři roky řídil.

V roce 2009 se stal členem nově založené Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ, dnes jen SPO), v letech 2013 až 2014 byl jejím místopředsedou. Neúspěšně kandidoval do sněmovny i krajského zastupitelstva a nyní coby řadový člen vede stranickou buňku ve Zlíně.

Po Zemanově boku se objevuje od prezidentské volby, byl manažerem petiční kampaně za jeho kandidaturu na prezidentský úřad a měl vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou. V odboru hradního protokolu je od června 2014, od dubna 2015 je zástupcem ředitele odboru protokolu. Na starost má hlavně Zemanovy vnitrostátní cesty.

Na jedné z nich Kruliš nastoupil do hybridního vozu BMW za čtyři miliony korun, který policie převzala k testování. Vůz, ve kterém seděl s Krulišem i policista, havaroval a poničil se. Policie označila svezení Kruliše za plnění svých služebních úkolů.

Vladimír Kruliš
Zdroj: Václav Šálek/ČTK