Mandátový výbor přerušil jednání o Čapím hnízdu. Babiš a Faltýnek chtěli odklad kvůli zprávě OLAFu

Události: Výbor přerušil jednání o vydání Babiše a Faltýnka (zdroj: ČT24)

Mandátový a imunitní výbor přerušil projednávání žádosti o vydání premiéra Andreje Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Oba se z jednání omluvili a chtějí čas na prostudování závěrů vyšetřovatelů OLAFu. Výbor jim vyhověl, vypovídat tak budou až příští úterý. Poslanci proto vyslechli pouze policistu Pavla Nevtípila a státního zástupce Jaroslava Šarocha.

„Umožníme poslancům Babišovi a Faltýnkovi účastnit se jednání, tzn. vyhovět jejich žádosti, ale s tím, aby nebylo ohroženo projednání této věci na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 16. ledna,“ uvedl předseda mandátového výboru Stanislav Grospič (KSČM). 

Někteří poslanci s dalším prodlužováním nesouhlasili a chtěli rozhodnout už dnes. „My tady nejednáme o zprávě OLAF. Jednáme o té žádosti, kterou policie poslala asi před měsícem,“ uvedl člen výboru Jakub Michálek (Piráti).

„Já od nich nepotřebuju slyšet nic, jsem připravena hlasovat pro vydání, já mám jasno,“ prohlásila Miroslava Němcová (ODS). Podle ní je zřejmě cílem Babiše a Faltýnka oddalovat rozhodnutí výboru. „Jednání mělo z mého pohledu významně obstrukční charakter ze strany poslanců hnutí ANO,“ řekla.

Pro vydání se vyslovil i zástupce SPD. „Naši tři poslanci i v minulém volebním období pro vydání hlasovali a my zatím nemáme důvod podle všech informací na tom něco měnit,“ řekl místopředseda výboru Radek Rozvoral (SPD). 

Postup schválený většinou členů výboru by mohl ovlivnit středeční schůzi dolní komory k vyslovení důvěry Babišovu jednobarevnému menšinovému kabinetu. Někteří poslanci avizovali, že budou navrhovat její přerušení. Chtějí, aby bylo dřív známo doporučení výboru, zda by sněmovní plénum mělo Babiše a Faltýnka k stíhání vydat, nebo ne. 

Vypovídal policista a státní zástupce

Kvůli nepřítomnosti Babiše a Faltýnka na dnešním zasedání vypovídal jen policista Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch. Oba na dotazy poslanců reagovali zhruba hodinu a půl, na rozdíl od minulého jednání každý sám. Jednání výboru poté oba odmítli komentovat. 

Podle místopředsedkyně mandátového výboru Taťány Malé (ANO) jejich vystoupení nerozptýlilo její pochybnosti o tom, že se jedná o politicky motivovanou kauzu. „Komentáře, které se mi dostaly od pana policisty – a nebyl to ani vyšetřovatel Nevtípil ani vyšetřovatel Hádek – mě nenechávají úplně v klidu. Řeči o tom, že jsme je měli už dávno vydat a že v každé jiné civilizované zemi už by se tak dávno stalo jenom na základě ‚zahajovačky‘ a že oni nemají povinnost nám ukazovat trestní spis, jsou opravdu přes čáru.“

„My tady nejsme v pozici vyšetřovatelů. My máme posoudit, zda ta věc je v kolizi s výkonem mandátu obou poslanců, či nikoliv. Nic jiného nám nepřísluší,“ reagoval poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

90’ ČT24 - Mandátový výbor řeší kauzu Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Atmosféra při jednání mandátového a imunitního výboru byla napjatá, omluvu Babiše a Faltýnka ale výbor nakonec přijal. Jejich právní zástupci se mají se zprávou na policii seznámit ve středu. Výbor si pak oba poslance pozval znovu za týden, na úterý v 8:00. „Je to poslední možnost obou pánů se k té věci vyjádřit na půdě mandátového a imunitního výboru. Výbor by měl v úterý rozhodnout,“ uvedl Marek Výborný.

„Atmosféra byla skutečně hrozná, těch pět hodin jsem viděl zoufalství v očích některých kolegů. Skutečně to nebylo nic příjemného,“ komentoval průběh jednání výboru jeho místopředseda Petr Gazdík (STAN).

„Obávám se i toho, že se ve výboru začíná tvořit nějaká hlasovací většina ANO a Tomia Okamury, která bude proti vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Někteří poslanci čekají na překlad zprávy

Poslanci z mandátového a imunitního výboru, který má sněmovnímu plénu doporučit, jak hlasovat, mají již od pátku možnost se se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) seznámit. Dokument už viděl i předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) nebo členka výboru Miroslava Němcová (ODS), podobně jako další poslanci oba řekli, že se obsah zprávy shoduje s vyšetřovacím spisem.

Se zprávou OLAFu se v pondělí přišel seznámit také předseda STAN Petr Gazdík. Obsah nechtěl kvůli mlčenlivosti blíže komentovat. „Mohu ale zcela jednoznačně říct, že po přečtení zprávy budu jednoznačně hlasovat a své kolegy v poslaneckém klubu přesvědčovat o tom, že bychom měli zvednout ruku pro vydání,“ řekl.

Část poslanců z mandátového výboru však ještě zprávu neviděla. Ve spisu je zatím jen anglická verze. „Bude teď záležet na tom, aby se s tím mohli seznámit i ostatní kolegové, kteří tak ještě neučinili. Někteří budou chtít počkat na českou verzi. Uvidíme, nakolik to vnese jiný pohled do možného rozhodování mandátového a imunitního výboru,“ řekl Grospič.

Je to politická záležitost, tvrdí Babiš

Sám Andrej Babiš po pondělním jednání vlády řekl, že sám zprávu číst nebude, ale až ji prostudují jeho právní zástupci, rád se dostaví na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru. 

Již dříve se pokusil zprávu OLAFu zpochybnit: „To neznamená, že OLAF má pravdu. V minulosti měl své problémy, byla tam korupční aféra v rámci jednoho komisaře,“ řekl předseda vlády. Dodal, že Agrofert podal proti OLAFu stížnost evropskému ombudsmanovi.

Kauzu Babiš označil za politickou. „Žádný podvod nebyl. Je to politická záležitost,“ vzkázal. Premiér také uvedl, že Česko nebude muset podle výkladu ministerstva financí do rozpočtu EU nic vracet. „Vyjmout z financování neznamená vrátit,“ řekl v rozhovoru pro ČT.

HN: Zpráva píše o podvodu a ohrožení finančních zájmů

Hospodářské noviny v pondělí napsaly, že zpráva OLAFu hovoří v souvislosti se žádostí o dotaci na Čapí hnízdo o podvodu, ohrožení finančních zájmů EU i nepravdivých a neúplných informacích.

„Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace v době, kdy předložili žádost o podpoření svého projektu a podepsali dohodu o poskytnutí financování v roce 2008, řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili,“ stojí podle HN ve zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům.

Zmíněná citace je tak v souladu s tím, o čem hovořili již v pátek někteří poslanci, kteří mohli do dokumentu nahlédnout. Jakub Michálek (Piráti) či Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedli, že se v něm píše o dotačním podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

„Tyto činy mohou být stíhány národními soudními orgány jako porušení paragrafů 212 a 260 českého trestního zákoníku. Národní soudní orgány mohou vzít při svém postupu v úvahu informace získané během vyšetřování OLAFu,“ je podle HN uvedeno v závěru dokumentu.

OLAF ve zprávě také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Policie obvinila kvůli Čapímu hnízdu jedenáct lidí – včetně předsedy ANO a bývalého majitele Agrofertu, pod který Čapí hnízdo patří, Andreje Babiše a místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Předchozí sněmovna je vydala k trestnímu stíhání. Oba se však v loňských volbách znovu stali poslanci, takže policie žádá o jejich vydání znovu. 

Od Agrofertu ke skrytému majiteli a zpět

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal. V roce 2013 uvedl, že neví, komu Čapí hnízdo patří. V roce 2016 na schůzi sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Informace, že se Evropský úřad pro boj proti podvodům zajímá o udělení dotace Farmě Čapí hnízdo, se objevila koncem zimy 2016. Již na konci předchozího roku se jí začala zabývat policie. Trestní oznámení dostala poté, co dnešní premiér Andrej Babiš v dokumentu České televize Matrix AB pronesl, že farma je nejlepší projekt, jaký kdy vymyslel.