Poslanci viděli zprávu OLAFu. Píše se v ní o podvodu i poškozování zájmů EU, tvrdí

UDÁLOSTI: Jako o podvodu, nikoli jen o nesrovnalostech, se podle některých poslanců mluví ve zprávě OLAFu o kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Členové mandátového a imunitního výboru sněmovny mohou od pátku nahlížet do zprávy OLAFu ke kauze Čapí hnízdo. Podle poslance Pirátů Jakuba Michálka obsahuje dokument to samé, co je v policejním spisu. Znamená to ovšem i to, že se hovoří o dotačním podvodu. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu uvedl, že zpráva obsahuje termíny dotační podvod i poškozování zájmů Evropské unie i s konkrétními paragrafy. Protože je ale zpráva zatím jen v angličtině, čekají někteří poslanci, až bude hotový překlad. Z téhož důvodu požádali o odklad svého výslechu mandátovým a imunistním výborem Andrej Babiš (ANO) s Jaroslavem Faltýnkem (ANO).

Dokument je pro členy mandátového a imunitního výboru k dispozici v budově Krajského ředitelství policie. Michálek i poslankyně ČSSD Kateřina Valachová, která je zpravodajkou výboru, se shodli, že zpráva neobsahuje nic podstatného nad to, co už je uvedené ve vyšetřovacím spisu policie.

„Právní kvalifikace koresponduje s tím, co prověřuje česká policie a je veřejně známo – čili paragraf 212 dotační podvod, paragraf 260 poškozování finančních zájmů Evropské unie,“ shrnul Jakub Michálek, co na policejním ředitelství viděl.

Podle Valachové je zjevné, že OLAF a česká policie spolupracovaly a vyměňovaly si informace. Zda se v textu výslovně píše například o podvodu, prozradit nechtěla s odkazem na probíhající policejní vyšetřování. „Závěr OLAFu je jednoduchý: Tady máte zjištění, zjistili jsme nesrovnalosti. Podotýkám, nesrovnalosti není jen tak něco, je to porušení dotačních pravidel Evropské unie. To znamená, evropské peníze na toto nepatří,“ řekla Kateřina Valachová v Událostech, komentářích. Dodala, že nevidí rozpor mezi vyjádřením svým a Michálkovým.

Někteří poslanci čekají na překlad

Zprávu už si prohlédl i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Pro ty, kteří znají text obvinění, nejde podle něj o žádné překvapení. Dokument údajně obsahuje termíny dotační podvod i poškozování zájmů Evropské unie i s konkrétními paragrafy. „To v té zprávě prostě je,“ zdůraznil. Zpráva je podle něj cenná i v tom, že nezávislá evropská autorita v závěrech potvrzuje, že postup české policie není účelový.

Jeho slova potvrdil i Michálek. OLAF podle něj případ podrobně zmapoval a vybízí k tomu, aby jednání přezkoumala česká justice: „I nezávislý orgán (OLAF) potvrdil, že došlo k nesrovnalostem nebo podvodu.“

Podle Valachové nicméně zpráva nekonstatuje trestnost žádné osoby, protože evropskému úřadu to podle ní nepřísluší. „Zpráva v žádném případě neobsahuje konstatování trestného jednání jakékoli osoby, není to jejím účelem,“ podotkla s tím, že kompetence OLAFu je podle ní jiná. 

Někteří další poslanci z mandátového a imunitního výboru s návštěvou policejního ředitelství ještě počkají. Zatím je totiž k vidění pouze anglický originál. „Jedná se o tak odborný text, že pravděpodobně vyčkám, až bude ověřený překlad,“ uvedla místopředsedkyně výboru Taťána Malá (ANO). Překlad by měl být hotový na počátku příštího týdne.

Sama od zprávy evropského úřadu očekává, že „dotvoří určitý obrázek o kauze“. Ve shodě s předsedou svého hnutí Andrejem Babišem však vyjádřila pochyby o kvalitě závěrů OLAFu.

Události, komentáře: Zpráva OLAFu o Čapím hnízdě (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí zveřejnilo jen doporučení z Bruselu

Ministerstvo financí odmítlo celou padesátistránkovou zprávu OLAFu zveřejnit, zpřístupnilo jen tři odstavce doporučení. Text vyzývá k vynětí farmy z projektů dotovaných Evropskou unií. Píše také o nesrovnalostech v projektu Čapího hnízda.

Michálek k tomu uvedl, že tři zveřejněné odstavce nejsou závěry zprávy, jak se může zdát ze sdělení ministerstva financí, ale doporučení pro postup České republiky. „Závěry zprávy OLAF se týkají, řekněme, problematického jednání, ve kterém spatřuje, řekněme, podezření z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie,“ řekl. V pondělí nahlédnou do spisu další tři poslanci včetně předsedy mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče. 

Policie v případu Čapí hnízdo obvinila mimo jiné premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Imunitní výbor nyní opět řeší policejní žádost o jejich vydání k trestnímu stíhání, které bylo po sněmovních volbách přerušeno. 

Výbor bude pokračovat v projednávání žádostí v úterý. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek však prostřednictvím svých právních zástupců požádali o odložení výslechu. České televizi to potvrdil předseda sněmovního výboru. Oba muži se chtějí nejdřív se zprávou OLAFu seznámit. Poslankyně Malá upřesnila v Událostech, komentářích, že policie poslancům, o jejichž vydání žádá, umožní do zprávy nahlédnout až 10. ledna, tedy příští středu.

Valachová má jako zpravodajka přichystán návrh usnesení, ale nepředpokládá, že by výbor už v úterý doporučil plénu, zda má oba politiky ke stíhání vydat, nebo ne.

Někteří členové výboru totiž namítají, že se dosud nemohli seznámit s vyšetřovacím spisem. „Nejpozději na následující schůzi by měl ale výbor udělat vše pro to, aby usnesení přijal,“ dodala Valachová. Příští týden ve středu bude přitom sněmovna jednat o vyslovení důvěry Babišově vládě. 

Brusel, nebo Praha? Kdo nakonec zaplatí za Čapí hnízdo, rozhodnou středočeští politici

V úterý 16. ledna bude kauzu Čapí hnízdo řešit i regionální rada operačního programu Střední Čechy. Konkrétně bude jednat o vyjmutí farmy z evropského financování. De facto to znamená, že Česko nebude požadovat proplacení projektu z evropských peněz a vyhne se tak případným sankcím ze strany Unie.

Události v regionech: Středočeští politici budou 16. ledna rozhodovat o vyjmutí Čapího hnízda z evropského financování (zdroj: ČT24)

Někteří členové výboru regionální rady požádali jejího ředitele, aby jim zprávu OLAFu také zprostředkoval. S tím však neuspěli. „Po setkání s hejtmankou oznámil, že ji nedostaneme,“ shrnul místopředseda výboru Věslav Michalík (STAN). Podle ředitele dotačního úřadu Kamila Munie však „závěry ze zprávy nejsou nutnou podmínkou pro rozhodnutí“.

Někteří členové výboru ostatně již nyní mají jasno, jak budou hlasovat. Například hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) poslechne doporučení ministerstva financí a bude chtít Čapí hnízdo z evropských fondů vyjmout. Naopak zástupce opozičního hnutí STAN Michalík se kloní k opačnému postupu. Obává se, že jinak „by se celá kauza zametla pod koberec“.