Babiš: I napodruhé sestavím menšinovou vládu, je nejlepší

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš by i při eventuálním druhém pokusu o vládu preferoval model menšinového kabinetu. Jednobarevná vláda je praktičtější než koaliční, řekl deníku Právo.

„Určitě preferuji menšinovou vládu, nebudu to zastírat. Je to ta nejlepší varianta. Byl jsem v té koaliční, a to byl horor. Jednobarevná vláda je určitě praktičtější než koaliční už kvůli všemožným koaličním radám,“ myslí si premiér.

Připustil také, že napoprvé vláda důvěru poslanců asi nezíská. „Na to bych si moc velkou částku nevsadil. Ale prostor ve sněmovně využiji naplno a požádám poslance, aby naši vládu podpořili,“ prohlásil Babiš. 

Věří, že ho prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem i na podruhé. O předčasné volby nemá premiér zájem.

Programové prohlášení má mít vláda hotové do sobotního večera. Do textu vláda slíbila zapracovat připomínky, které zazněly na jednání tripartity ze strany odborářů a zaměstnavatelů. Ti se shodli třeba na rychlejších investicích do dopravy, na digitalizaci země nebo na tom, že Česko má být součástí Evropské unie. Odbory kladně hodnotí plán na zvýšení penzí a minimální mzdy. Zaměstnavatelé zase vítají slib dostavět jaderné elektrárenské bloky.

Konečnou verzi programového prohlášení hodlá vláda představit v úterý, tedy den před hlasováním o důvěře ve sněmovně. Podporu Babišova kabinetu zatím oficiálně zvažují jen komunisté, rozhodnout se chtějí den před hlasováním ve sněmovně.  Další vyjednávání o toleranci menšinové vlády může zkomplikovat kauza Čapí hnízdo

Babiš chce mít programové prohlášení do večera hotové (zdroj: ČT24)