Babiš na tripartitě slíbil reformu penzí, odbory zase podporu EET

Babiš jednal o prioritách vlády na tripartitě (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš jednal se zástupci odborů a zaměstnavatelů, bylo to první setkání tripartity od voleb. Babiš zmínil jako jednu z hlavních priorit reformu penzí i přijetí stavebního zákona, který podle něj umožní rychlejší stavby obchvatů a dálnic. Šéf odborů Středula zase vyjádřil podporu elektronické evidenci tržeb a jejímu dalšímu rozšíření.

Zástupci zaměstnavatelů a odborů projednali s menšinovou vládou návrh programového prohlášení, podle kterého chce kabinet ANO další čtyři roky vládnout.

„Důchodová reforma je pro nás stěžejní a pokud budeme vládnout čtyři roky, chceme ji za to programové období stihnout,“ ujistil na brífinku po jednání Andrej Babiš. Podle něj by po reformě penzí mohl vzniknout státní důchodový úřad.

„Návrh programového prohlášení paradoxně obsahuje snižování odvodů do sociálního pojištění,“ nelíbí se předsedovi Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefu Středulovi. „Nemáme nic proti takové slevě, ale aby byla v daňovém a ne sociálním systému, to by jinak mělo dopad 23–25 miliard korun,“ dodal Středula. Babiš však v tomto nevyloučil další úpravy. 

Nový zákon má zajistit rychlejší stavby obchvatů a dálnic

Babiš také zmínil záměr umožnit rychlejší budování infrastruktury přijetím nového zákona o liniových stavbách. „Pan ministr Ťok dostal za úkol předložit na příští jednání vlády na konci ledna zákon o liniových stavbách, myslím, že všichni máme zájem, aby byl urychleně ve sněmovně prosazen,“ řekl Babiš.

Brífing po jednání tripartity (zdroj: ČT24)

Premiér zároveň chce aktivnější Česko v Evropské unii. „Chceme být v Evropě vidět a chceme aktivně prosazovat naše zájmy,“ řekl Babiš a zmínil kromě snahy zamezit „nesmyslným kvótám“ i cíl „prosadit rozpočet Evropy, který bude pro Česko výhodný a nebude nám jenom tak nadiktován“.

Babiš v této souvislosti zdůraznil, že Česká republika je pevným členem EU i NATO. Klíčové to je i pro zástupce zaměstnavatelů: „Pro nás je naprosto zásadní, aby republika zůstala ukotvená v EU a NATO. Jakékoliv útoky vůči našemu postavení v EU a NATO považujeme za nezdravé a neracionální,“ uvedl po jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Česko na dohled TOP 20 zemí světa

„Když naplní vláda to, co říkal pan předseda vlády, máme na to se během čtyř let přiblížit k top dvacítce světových zemí, kam patříme, o tom jsme přesvědčeni,“ řekl dále k výhledu české ekonomiky Hanák.

Našly se však i výtky směrem k vládě. „Byli bychom rádi, kdyby programové prohlášení více obsahovalo i vazbu na podporu malých a středních českých firem. Nemůžeme se spoléhat pouze na nadnárodní firmy, ale budovat ekonomiku i z druhé strany,“ uvedl mimo jiné po jednání Středula.

Předseda ČMKOS vyjádřil také jednoznačnou podporu elektronické evidenci tržeb. „Myslíme si, že to je logický správný směr, jak oddělit poctivého podnikatele od nepoctivého, a že by se měly urychlit kroky k rozšíření EET na více subjektů, v tom budeme podporovat vládu,“ dodal.