Ekonomika poroste tříprocentním tempem i příští rok, zdražování zbrzdí

Události ČT: Ekonomika poroste tříprocentním tempem i příští rok, zdražování zbrzdí (zdroj: ČT24)

Ekonomika roste. A růst bude i příští rok, napovídají ukazatelé. Optimismus do příštího roku dodá i fakt, že má zpomalit růst cen. Očekává se, že inflace klesne na 2,3 procenta. Firmy se však budou i nadále potýkat s nedostatkem volných lidí na trhu práce.

I v roce 2018 si má česká ekonomika udržet růst přesahující tři procenta. Zdražování by však mělo zpomalit. Vyplývá to z odhadů různých institucí, které porovnalo ministerstvo financí.

Zpomalit by měla inflace a tedy růst cen by neměl být tak patrný jako letos. Hlavně díky silné české měně. Ta má dál posilovat a držet se u pětadvaceti korun za euro.

Růst hospodářství se však bude i nadále potýkat s rekordní zaměstnaností a tedy i obtížným hledáním nových pracovníků. Prezident Miloš Zeman v úterý ve svém Vánočním poselství vyslovil přání, že by stát měl snížit počty státních úředníků.

„Kdyby se alespoň část z nich podařilo uvolnit, protože tito lidé si často jen vymýšlejí zbytečnou práci, soukromý sektor, který trpí nedostatkem pracovních sil, by je velmi rád přijal, odbřemenil by se státní rozpočet a uvolnilo by se napětí na trhu práce,“ uvedl v úterý ve svém projevu Zeman.

  • Odhad růstu české ekonomiky
    v roce 2018 + 3,3 %
    (v roce 2017 + 4,4 %)
  • Odhady ekonomických ukazatelů
    inflace 2,3 %
    měnový kurz 25,30 Kč / euro 
    nezaměstnanost 2,9 %
    růst platů a mezd 7,7 %
  • Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Míra nezaměstnanosti se v příštím roce odhaduje pod třemi procenty. A porostou proto znovu i výdělky – průměrně skoro o 8 procent.

Minimální mzda bude od ledna 12 200 korun

Od ledna 2018 se i zvýší minimální mzda o dvanáct set korun na 12 200 korun měsíčně. Nejnižší hodinová mzda se z 66 korun zvýší na 73,20 koruny. Přidání o 1200 korun příští rok podle propočtů ministerstva práce podnikatele vyjde na 3,1 miliardy navíc a stát na 671 milionů. Na sociálním a zdravotním pojištění by mělo do rozpočtu přitéct o 1,28 miliardy víc.

Podnikatele ale čekají příští rok i další změny. Tak třeba od začátku roku budou moci čerpat státní záruky na investiční a provozní úvěry podnikatelé v celém Česku, a nejen ti z Prahy jako dosud.

A podle prosincového rozhodnutí Ústavního soudu nebude nutné bezhotovostní tržby evidovat v EET. Pro přiznání za rok 2017 pak bude platit vyšší daňové zvýhodnění na druhé, třetí a další vyživované dítě.

  • EET začala v první vlně platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 v rámci druhé vlny pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.
  • Ústavní soud zastavil v prosinci 2017 nástup 3. a 4. vlny EET, dokud nebude vše upravené zákonem. Třetí vlna měla začít fungovat od března 2018 a dotknout se například právníků, účetních, lékařů, pekařů nebo taxislužeb. Měl do ní spadat i prodej na farmářských trzích, servis aut, motorek nebo pojišťovnictví. 
  • Poslední, čtvrtá etapa se měla spustit v červnu 2018. Spadat do ní měla vybraná řemesla jako například výroba nábytku, zpracování dřeva, textilu, zahrnovala i elektrikáře, kadeřnice, maséry, opraváře počítačů, výrobce hraček nebo kartářky. 
  • Spuštění 3. a 4. vlny nyní záleží na schválení novely zákona o EET, které v těchto dnech směřuje do Legislativní rady vlády, pak na jednání vlády a později do parlamentu.