Odložení dalších vln EET přinese úlevu statisícům podnikatelů. Prodejci pokladen však sčítají škody

Na tři sta tisíc podnikatelů spadajících do třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb může zatím odložit nákup registrační pokladny. Do systému se podle původního plánu měli zapojit v březnu a v červnu příštího roku, po pátečním nálezu Ústavního soudu nejsou termíny jasné. Odklad ale netěší prodejce pokladních systémů.

Marek Kropáček podniká jako truhlář půl roku a musel si nakoupit vybavení za desítky tisíc korun. Do elektronické evidence tržeb by spadal od června příštího roku. Pokladnu si však zatím pořizovat nemusí. „Elektronická pokladna by byla další investice, to by mě v tuto chvíli dost zatížilo. Jsem rád, že to teď ještě nemusím řešit,“ řekl Marek Kropáček.

Truhlář Marek Kropáček si zatím registrační pokladnu kupovat nemusí (zdroj: ČT24)

Odložení povinnosti evidovat tržby za teplé nápoje vítají i prodejci na trzích. „Nám odpadá spousta administrativy, když bychom museli vydávat účtenky ke každému pohárku čaje. Co se místa týče, museli bychom trochu změnit celý náš koncept,“ vysvětlila jednatelka STEP-IN shop & fresh Michaela Zvarová.

Pro řemeslníky, taxikáře, advokáty, lékaře nebo prodejce na trzích se evidence odsouvá do doby, než zákonodárci jasně vymezí výjimky a zváží dopady.

  • EET začala v první vlně platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 v rámci druhé vlny pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.
  • Ústavní soud zastavil v prosinci 2017 nástup 3. a 4. vlny EET, dokud nebude vše upravené zákonem. Třetí vlna měla začít fungovat od března 2018 a dotknout se například právníků, účetních, lékařů, pekařů nebo taxislužeb. Měl do ní spadat i prodej na farmářských trzích, servis aut, motorek nebo pojišťovnictví. 
  • Poslední, čtvrtá etapa se měla spustit v červnu 2018. Spadat do ní měla vybraná řemesla jako například výroba nábytku, zpracování dřeva, textilu, zahrnovala i elektrikáře, kadeřnice, maséry, opraváře počítačů, výrobce hraček nebo kartářky. 
  • Spuštění 3. a 4. vlny nyní záleží na schválení novely zákona o EET, které v těchto dnech směřuje do Legislativní rady vlády, pak na jednání vlády a později do parlamentu. 

Prodejci pokladen nebudou mít tržby

Koho změna netěší, jsou obchodníci s registračními pokladnami. Přijdou o očekávané únorové tržby z prodeje. „Zrušení přišlo krátce před začátkem další vlny EET, což je právě pro nás téměř likvidační. Odložení bude znamenat škody v řádech milionů korun,“ řekl spoluzakladatel SMS EET Josef Rafaj.

Prodejci pokladen je budou muset také nechat přeprogramovat. Ústavní soud totiž též zrušil nutnost evidovat bezhotovostní platby. „Po zadání metody platební karta už se ta platba nebude posílat na finanční správu,“ vysvětlil jednatel společnosti Kasa Fik David Obhlídal.

Finanční správa tak bude mít od března složitější kontroly. Část údajů už totiž kontroloři nedostanou on-line z EET, ale budou si je muset vyžádat od jednotlivých bank. „Bude to o něco komplikovanější, ale pokud bude někdo chtít systém obejít, tak se mu to nepovede. Ta data si zjistíme,“ upozornil mluvčí Finančního úřadu Jihomoravského kraje David Stančík.

Podle ministryně financí by odložené vlny EET mohly platit nejdřív na přelomu let 2018 a 2019, pokud projdou sněmovnou.