Klienti zkrachovalého H-Systemu ztrácí šanci na odškodnění

Klienti zkrachovalé společnosti H-System se zřejmě nedočkají ani částečného odškodnění. Nejvyšší soud totiž odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti předchozím rozhodnutím pražských soudů. Ty osvobodily podnikatele Luďka Fabingera, který podle obžaloby pomohl zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi vyvést zablokovaný majetek. Kvůli krachu H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o téměř miliardu korun. Písemné odůvodnění zatím není k dispozici.

Rozhodnutí soudu se konkrétně týká rekreačního areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který obstavila policie a měl připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. Jeho hodnota měla přesahovat 64 milionů korun.

Areál původně patřil Petru Smetkovi a byl jednou z posledních nadějí na odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu. „Majetek, který mu byl zajištěn, změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé,“ řekl už dříve Reportérům ČT státní zástupce Boris Havel.

Rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady
Zdroj: ČT24

Novým vlastníkem areálu se stal podnikatel Luděk Fabinger. Majetek obstavený policií byl podle žalobců vyveden na základě fiktivní pohledávky. Podle soudů ale nešlo o trestný čin. „Je to v podstatě návod na legalizaci zpronevěřených peněz,“ uvedl jeden z poškozených klientů H-Systemu Zdeněk Číhal. „Soudy podle našeho názoru nedostatečně zohlednily veškeré skutečnosti vyplývající z provedeného dokazování,“ sdělil státní zástupce Radek Doležel.

Podnikatel Luděk Fabinger byl původně obviněn za přihlášení fiktivní pohledávky do insolvenčního řízení na zakladatele H-Systemu Petra Smetku. Podle obžaloby tím chtěl zařídit, aby se peníze nedostaly ke klientům zkrachovalé firmy. Soudy ho ale osvobodily.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto loni na konci roku podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Chtěl tak zabránit, aby majetek definitivně zmizel z dosahu okradených klientů. Žaloba chtěla prokázat, že iniciátorem převodů byl Smetka, který se tak chtěl vyhnout odškodňování klientů. „Je tedy možné dovodit, že hlavním pachatelem byla právě tato jiná osoba, o jejíž majetek šlo,“ vysvětlil Doležel.

Nový majitel nemovitostí Fabinger jakýkoliv komplot se Smetkou od začátku odmítá. „Poprvé jsem Smetku potkal, až když jsem areál kupoval,“ tvrdí podnikatel. Petr Smetka je od loňského roku na svobodě. Ve vězení si odpykal 12 let za podvod. Jakýkoliv úmysl oklamat klienty popírá. „Nikdy jsem nepřipravoval podvod, nikdy jsem nikoho nechtěl podvést a nikdy jsem se nepřiznal,“ stojí si za svým.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Do vězení Smetka nastoupil v září 2006, předtím strávil nějaký čas ve vazbě. U soudu dříve zaznělo, že insolvenční správce zatím zajistil kolem 31 milionů korun ze Smetkova majetku a 1,5 milionu na účtu.