Klienti zkrachovalého H-Systemu mají stále šanci na částečné odškodnění

Události: Nejvyšší státní zástupce podal dovolání v kauze H-Systemu (zdroj: ČT24)

Nejvyšší státní zástupce podal dovolání proti rozhodnutí pražských soudů ve věci odškodění poškozených zkrachovalého H-Systemu. Ty osvobodily podnikatele, který podle obžaloby pomohl zakladateli Petru Smetkovi vyvést zablokovaný majetek. Asi tisíc lidí přišlo v projektu zhruba o miliardu korun.

Rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady původně patřil Petru Smetkovi a je jednou z posledních nadějí na odškodnění klientů zkrachovalého H-Systemu. „Majetek, který mu byl zajištěn, změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé,“ řekl Reportérům ČT státní zástupce Boris Havel.

Novým vlastníkem se stal podnikatel Luděk Fabinger. Majetek obstavený policií byl podle žalobců vyveden na základě fiktivní pohledávky. Podle soudů ale nešlo o trestný čin. „Je to v podstatě návod na legalizaci zpronevěřených peněz,“ zlobí se jeden z poškozených klientů H-Systemu Zdeněk Číhal. „Soudy podle našeho názoru nedostatečně zohlednily veškeré skutečnosti vyplývající z provedeného dokazování,“ domnívá se státní zástupce Radek Doležel.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Chce zabránit, aby majetek definitivně zmizel z dosahu okradených klientů. Žaloba chce prokázat, že iniciátorem převodů byl Smetka, který se tak chtěl vyhnout odškodňování klientů. „Je tedy možné dovodit, že hlavním pachatelem byla právě tato jiná osoba, o jejíž majetek šlo,“ vysvětlil Doležel.

Smetka i Fabinger vinu odmítají

Nejvyšší soud rozhodne, zda nařídí kauzu znovu projednat. Nový majitel nemovitostí Fabinger jakýkoliv komplot se Smetkou odmítá. „Poprvé jsem Smetku potkal, až když jsem areál kupoval,“ tvrdí podnikatel.

Petr Smetka je od podzimu na svobodě. Ve vězení si odpykal 12 let za podvod. Jakýkoliv úmysl oklamat klienty popírá. „Nikdy jsem nepřipravoval podvod, nikdy jsem nikoho nechtěl podvést a nikdy jsem se nepřiznal,“ stojí si za svým. 

Vydáno pod