Statistický úřad: Volební weby vypadly kvůli hackerskému útoku

Výpadky volebních webů Českého statistického úřadu (ČSÚ) způsobil hackerský útok. Podle úřadu ale útok neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb. Poznatky předá ČSÚ policii.

Statistický úřad odkazoval po výpadcích webu volby.cz na technické problémy svého externího dodavatele. Kromě hlavního webu vypadl i náhradní volbyhned.cz.

Nyní však ČSÚ oznámil, že šlo o důsledek hackerského útoku. „Bylo zjištěno, že v průběhu zpracování došlo k cílenému DDoS útoku na infrastrukturu společnosti O2 používanou pro zajištění voleb,“ upřesnila mluvčí úřadu Petra Báčová. Při DDoS útoku se hackeři snaží za použití více počítačů cíleně zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou.

Jak vypadá DDoS útok? Odpovídá Jaromír Marušinec, VUT Brno (zdroj: ČT24)

O hackerském útoku hovoří i samotná O2. Její mluvčí Lucie Pecháčková sdělila, že k prvnímu útoku došlo krátce po uzavření volebních místností ve 14 hodin. Pokus o poslední přišel v 16:30, ale technickým opatřením se podařilo odklonit ho. Společnost O2 podle Pecháčkové pracuje s ČSÚ na opatřeních, která by podobnému útoku do budoucna dokázala zabránit.

Mluvčí ČSÚ však ujistila, že se statistický úřad snažil na případné útoky připravit. „Přijali jsme všechna potřebná opatření, konzultovali jsme je se špičkovými IT experty. Databáze, systémy a přenosy dat jsme podrobovali důsledným testům a zátěžovým kontrolám,“ zdůraznila. Šlo o první hackerský útok na ČSÚ.

Statistici se kvůli němu obrátili na policii a také na Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Jsme ve spojení s lidmi z Českého statistického úřadu. Oficiální podnět jsme zatím neobdrželi, ale předpokládám, že ho obdržíme v nejbližších chvílích,“ upřesnil mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý.

Od počátku ČSÚ ujišťuje, že na výsledky voleb to nemělo žádný vliv – web slouží pouze k jejich prezentaci. „Výpadky na úrovni prezentačního rozhraní neměly žádný vliv na nezávislost zpracování ani správnost výsledků voleb,“ zdůraznila mluvčí Báčová.