SPD volala policii na dva novináře ve svém štábu. „Lhali a cenzurovali nás,“ říká Okamura

Ve volebním štábu hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura zasahovala ve volební sobotu dvakrát policie, která vykázala novináře ze serveru Info.cz a z pořadu Reportéři ČT. Předseda hnutí Tomio Okamura řekl, že SPD zavolalo policii na „cizí lidi“, kteří se snažili „násilně vstoupit“ do volebního štábu. Podle Info.cz podala SPD na novináře Adama Kotrbatého také trestní oznámení.

Hnutí SPD před volbami neudělilo akreditace některým médiím, která o ně žádala. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy je nedostala tři média. Novinář serveru Info.cz ji původně získal, SPD mu ji však zrušilo a do štábu nesměl. Markéta Dobiášová z Reportérů ČT si pak stěžovala na to, že jí nikdo z hnutí nevysvětlil, z jakých důvodů akreditaci nedostala.

Podrobné vyjádření k incidentům slíbilo hnutí vydat v příštích dnech prostřednictvím tiskové zprávy. Předseda SPD Tomio Okamura však řekl: „Platí, že každý novinář, každý štáb se měl akreditovat předem. Nebyla udělena akreditace těm, kteří o nás před volbami lhali, cenzurovali nás anebo manipulovali. S těmito médii neplánujeme spolupracovat ani do budoucna.“

Dodal, že policii zavolalo SPD „na nějaké cizí lidi, kteří vůbec nebyli na seznamu a snažili se, řekl bych násilně, vstoupit do našich prostor“.

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr uvedl, že hnutí podalo na jejich novináře Adama Kotrbatého trestní oznámení. Radim Fiala řekl, že o tom nic neví. „Zatím se to ke mně nedostalo,“ uvedl.

Konflikty se staly uvnitř hotelu v pražském Karlíně, kde má SPD svůj volební štáb. Organizátoři pak změnili pravidla pro vstup a recepci pro vítání hostů umístili před budovu.

Tomio Okamura: Nebyla udělena akreditace těm, kteří o nás před volbami lhali, cenzurovali nás nebo manipulovali (zdroj: ČT24)