Celníci věří, že majetek FAU zajistili oprávněně. Obrátí se na Nejvyšší správní soud

Celní správa se kvůli zrušeným zajišťovacím příkazům vůči firmě FAU obrátí na Nejvyšší správní soud. Zajišťovací příkazy zrušil v pátek ostravský krajský soud, celníci s tím však nejsou srozuměni a trvají na tom, že se společnost dopustila daňového podvodu.

„Generální ředitelství cel je přesvědčeno, že u zajišťovacích příkazů byly naplněny zákonné předpoklady pro jejich vydání, a to i ve světle aktuální judikatury Nejvyššího správního soudu,“ uvedla mluvčí celní správy Martina Kaňková. Vedení správy se tak podle ní rozhodlo, když se seznámilo s písemným odůvodněním rozsudku. „S výsledkem se neztotožňuje. Z tohoto důvodu bude podávat kasační stížnost,“ podotkla.

Soudce Jiří Gottwald v pátek řekl, že zajišťovací příkaz, který ochromil činnost společnosti, není na místě. „Samotné zjištění, že budoucí daň převyšuje aktuální finanční disponibilní prostředky daňového subjektu, není samo o sobě důvodem pro tak masivní zajištění, jako jsou zajišťovací příkazy, po nichž bezprostředně následuje exekuce,“ uvedl. Zajišťovací příkaz se vztahoval zhruba na 340 milionů korun.

Spory se týkají doměření daně a současného vzniku ručitelského závazku společnosti. Celní správa vydala zajišťovací příkazy, protože podle ní firma neměla dostatek peněz, aby daně zaplatila.

K FAU se vyjádřil Babiš

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Společnost se po zásahu Finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu.

Na internetu se na konci srpna objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš o firmě hovoří. Babiš následně odmítl, že v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval. Odmítl to i šéf Finanční správy Martin Janeček, který to označil za „sprosté lži“.

Soud podle dřívějších informací postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Finanční správa v této souvislosti ale i později uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok Finanční správy na doměřenou daň nebo její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

Podle Finanční správy měl podvod probíhat přes řetězec dalších firem. Zatímco od ledna do dubna 2013 nakupovala firma FAU pohonné hmoty jen přes jednoho dodavatele, od května do října 2013 už putovaly dokumenty přes pět firem, uvedli úředníci. První z tuzemských účastníků obchodního řetězce DPH podle nich do státního rozpočtu neodvedl a následující český subjekt ji nárokoval formou odpočtu daně.

Opavská společnost FAU nyní požaduje po Finanční správě vydání 92 milionů korun. Jde o peníze, které jí stát v exekučním řízení před časem zabavil. Firma podala u soudu celkem třináct žalob na složky státu, o několika včetně páteční už soud rozhodl v její prospěch, dvě žaloby soud ale odmítl, další bude řešit.

Loni vydaly úřady 1600 zajišťovacích příkazů

Zajišťovací příkazy mají berním úředníkům sloužit jako nástroj proti neplatičům daní. Předpokládané odvody si můžou pojistit tím, že zadrží peníze nebo majetek, dokud firma částku skutečně neuhradí. Podle oponentů to ale správa zneužívá a likviduje i poctivé poplatníky, což finanční ředitelství odmítá.

Letos do konce července vydaly úřady 960 příkazů na víc než miliardu korun. Loni jich bylo zhruba 1600, stejně jako rok předtím.