Případ FAU: Soud zrušil rozhodnutí o zajišťovacích příkazech

Krajský soud v Ostravě dnes zrušil rozhodnutí celníků o zajišťovacích příkazech pro opavskou firmu FAU za zhruba 340 milionů korun. Celní úřad podle něj neměl důvod pro tak masivní zajištění.

Tisková mluvčí Generálního ředitelství cel řekla, že celní správa se ke kauze vyjádří až v pondělí. Zástupkyně celníků u soudu prohlásila, že správa pravděpodobně podá kasační stížnost.

Firma FAU vlastní v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert sklad pohonných hmot. Společnost se po zásahu Finanční správy dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu.

Spory se týkají doměření daně a současného vzniku ručitelského závazku společnosti. Celní správa vydala zajišťovací příkazy, protože podle ní firma neměla dostatek peněz, aby daně zaplatila. Zástupkyně celníků u soudu řekla, že rozhodnutí bylo vydáno v souladu s předpisy a důvodem byla obava o budoucí dobytnost daně.

Samotné zjištění, že budoucí daň převyšuje aktuální finanční disponibilní prostředky daňového subjektu, není samo o sobě důvodem pro tak masivní zajištění, jako jsou zajišťovací příkazy, po nichž bezprostředně následuje exekuce.
Jiří Gottwald
soudce, Krajský soud Ostrava

Pokud však podle soudce Jiřího Gottwalda existuje možnost, že firma bude v nějaké rozumné době schopna potřebné prostředky vygenerovat, není na místě rozsáhlé odčerpání jejích zdrojů, které ochromí její činnost. Pak přichází dle soudce v úvahu nějaké mírnější opatření.

Celní správa ale podle soudu rozhodla rovnou o vydávání zajišťovacích příkazů, byť jde prakticky o nejzazší možné řešení. „Soud má za to, že především v těch rozhodnutích zcela absentuje jakákoli úvaha, proč nestačilo jiné opatření, které daňové předpisy daňovým orgánům dávají. Proto byla napadená rozhodnutí zrušena, a to včetně těch zajišťovacích příkazů,“ dodal Gottwald.

Právník společnosti Šrámek řekl, že jde o jeden z dalších kroků k absolutní porážce finanční a celní správy v případu FAU. Předpokládá, že celní správa podá kasační stížnost, stejně jako ji podala finanční správa, o jejíž stížnosti ještě soud nerozhodl. „Pakliže dojde k tomu, že Nejvyšší správní soud rozhodne v obou případech ve prospěch společnosti FAU, tudíž že ty zajišťovací příkazy budou zrušeny s konečnou platností, tak je nanejvýš pravděpodobné, že společnost FAU bude uplatňovat vůči České republice náhrady škody, které budou převyšovat zřejmě částku několika miliard,“ řekl Šrámek.

K FAU se vyjádřil Babiš

Na internetu se na konci srpna objevila nahrávka, na které předseda hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš o firmě hovoří. Babiš následně odmítl, že v době svého působení na ministerstvu finanční a celní správu zneužíval a úkoloval. Odmítl to i šéf Finanční správy Martin Janeček, který to označil za „sprosté lži“.

Soud podle dřívějších informací postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Finanční správa v této souvislosti ale i později uvedla, že Krajský soud v Ostravě nezpochybnil nárok Finanční správy na doměřenou daň nebo její postup, ale pouze se neztotožnil s tím, jak by měla společnost ručit za svého dodavatele.

Firma měla být zapojena do řetězce

Podle Finanční správy měl podvod probíhat přes řetězec dalších firem. Zatímco od ledna do dubna 2013 nakupovala firma FAU pohonné hmoty jen přes jednoho dodavatele, od května do října 2013 už putovaly dokumenty přes pět firem, uvedli úředníci.

První z tuzemských účastníků obchodního řetězce DPH podle nich do státního rozpočtu neodvedl a následující český subjekt ji nárokoval formou odpočtu daně.

Případ FAU
Zdroj: ČT24/Finanční správa
Případ FAU
Zdroj: ČT24/Finanční správa

Opavská společnost FAU nyní požaduje po Finanční správě vydání 92 milionů korun. Jde o peníze, které jí stát v exekučním řízení před časem zabavil. 

Firma podala u soudu celkem třináct žalob na složky státu, o několika včetně páteční už soud rozhodl v její prospěch, dvě žaloby soud ale odmítl, další bude řešit. 

Události ČT: Správa zveřejnila materiál z kontroly FAU. Opakuje, že šlo o daňový podvod (zdroj: ČT24)