Silné bouřky opět udeřily. Na Olomoucku mají hasiči desítky výjezdů

Olomoucký kraj vpodvečer zasáhla další vlna bouřek doprovázená silným větrem. Dotkla se především Přerovska. Hasiči mají na kontě další tři desítky výjezdů. První vlna bouřek zasáhla kraj časně ráno.

Další bouřka zasáhla Přerovsko po šesté hodině večer. „Jednalo se především o popadané stromy a větve na komunikacích a drátech elektrického vedení, ale také o uvolněné a poškozené střešní krytiny,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

V Radslavicích silný poryv větru sroloval plechovou střechu rodinného domu a poškodil komín, další zásahy kvůli střechám měli hasiči i v Hranicích, Olomouci, utrženou střechu řešili také na domě v přerovské místní části Kozlovice.

Jen se štěstím vyvázli návštěvníci lomu ve Výklekách, vítr tam strhl mohutný stan s kovovými podsadami, pod kterým se lidé schovávali. 

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Meteorologové už přes den varovali před silnými bouřkami, které mohou přijít během čtvrtečního večera a noci na pátek. Bouřky doprovodí silný déšť a někde i kroupy. Výstraha se týká celé ČR s výjimkou západní části republiky. Vzhledem k očekávanému přívalu srážek nelze vyloučit ani krátkodobé překročení prvního, případně druhého stupně povodňové aktivity na menších tocích.

Nad střední Evropou se nadále vlní výrazné frontální rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na východě a chladný na západě. A právě v oblasti frontálního rozhraní se budou tvořit silné bouřky, vítr v nich může dosahovat rychlosti až 90 km/hod a úhrny srážek mohou dosahovat 50 milimetrů. 

Silná bouřka se přes Ústecký kraj a také Moravu a Slezsko přehnala už v noci na čtvrtek. Popadané stromy komplikovaly dopravu na železnici i silnicích zejména v Olomouckém kraji. Více práce měli hasiči s odstraňováním následků bouře i v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.