Zpoždění v řádu hodin. Kvůli bouřce nejezdily vlaky v koridoru mezi Olomoucí a Prahou

Noční bouřky patřily k nejsilnějším v Evropě (zdroj: ČT24)

Popadané stromy po silné noční bouřce zastavily dopravu v železničním koridoru mezi Olomoucí a Prahou na více než pět hodin. Omezení spojů se dotklo zhruba dvou desítek vlaků. Vlaky se po jedné koleji rozjely kolem 09:15, řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Stromy zkomplikovaly dopravu i na cestách, kvůli popadaným stromům byla časně ráno neprůjezdná například dálnice D35 z Mohelnice do Olomouce. Hasiči dosud zaznamenali 140 výjezdů, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Podle zástupců Českých drah (ČD) nebylo možné ani zavést náhradní autobusovou dopravu, stromy jsou i na cestách. Zhruba ke stovkám případů museli vyjet i hasiči z Moravskoslezského kraje. 

Doprava byla na hlavním koridoru zastavena v úseku mezi Lukavicemi a Štěpánovem, kde začaly na trať padat stromy před 04:00. Další problém byl na úseku Moravičany - Lukavice, kde bouřka způsobila poruchu trakčního vedení.

Zastavení dopravy postihlo i dálkové noční spoje a desítky rychlostních i osobních vlaků. Dráhy přitom nemohly nasadit náhradní autobusy, popadané stromy totiž zkomplikovaly dopravu i na okolních silnicích. 

Nejezdí regionální spoje

V Olomouckém kraji zastavila bouřka dopravu i na regionálních tratích mezi Konicemi a Dzbelí na Prostějovsku, Olomoucí-Řepčínem a Příkazemi na Olomoucku. Vlaky se tam podle informací ČR už rozjely.

Několik silných bouřek se krajem prohnalo před 04:00. Hasiči řešili už téměř 140 událostí. „V terénu je aktuálně asi 20 jednotek hasičů, které stále odstraňují popadané stromy a větve na komunikacích, na drátech elektrického vedení a také autech. Uvolněné nebo stržené střešní krytiny na rodinných domech a výrobních halách na několika místech našeho kraje jsou již vyřešené, hasiči provizorně objekty zakryli plachtami a opáskovali,“ řekla dopoledne Hacsiková.

Pomoc hasičů se podle ní soustředí zejména na odstraňování popadaných stromů a větví z komunikací a nájezdů na dálnici D35, v několika případech spadl strom na dráty elektrického vedení, přístavky u rodinných domů nebo auta. V Rakové silný poryv větru posunul plechovou garáž rodinného domu a opřel ji o strom. V Mohelnici vítr poškodil střechu výrobní firmy, v Unčovicích se uvolnila asi polovina střechy hangáru.

Moravskoslezští hasiči evidují 100 výjezdů

Silné bouřky zaměstnaly v noci na čtvrtek a v ranních hodinách hasiče v Moravskoslezském kraji. K 07:30 evidují okolo 100 zásahů. Především u spadlých stromů a větví, podotkl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

„Zásahy jsou rozptýleny po celém kraji. Zatím se všechny obešly bez zranění či větších škod,“ řekl. Dodal, že nejčastěji hasiči odstraňovali stromy spadlé na silnice. „Ve dvou případech jsme zajišťovali provizorní opravu střechy,“ dodal Kůdela.

Nejvíce práce měli hasiči v Ostravě a na Opavsku. V každém z těchto regionů vyjížděli šestadvacetkrát. Na Bruntálsku evidují 18 zásahů, o tři méně na Novojičínsku. Sedm v Karviné a okolí a tři na Frýdecko-Místecku.

„Zatím nemáme hlášeno žádné zranění v souvislosti se zásahy hasičů,“ dodal Kůdela.

Meteorologové očekávají bouřky a vedra

Na východě a jihovýchodě země vystoupají teploty až na 36 stupňů Celsia, na západě republiky bude přitom kolem 20 stupňů, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nad střední Evropou se ve čtvrtek bude podle meteorologů vlnit výrazné frontální rozhraní oddělující velmi teplý vzduch na východě a chladný na západě. Nejvyšší teploty jsou tak v širokém rozmezí. Vedra budou dnes panovat v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, výjimkou jsou místa nad 600 metrů nadmořské výšky. V Jeseníkách a Beskydech bude kolem 26 stupňů Celsia, uvedl ČHMÚ.

Odpoledne a večer bude na většině území pršet, místy meteorologové očekávají i silné bouřky.