Ty to zvládneš! Nové spoty chodcům předvedou, jak se na silnici vyvarovat nebezpečí

Sražené figuríny, kečup a triky. Vznikají další klipy kampaně Ty to zvládneš! (zdroj: ČT24)

Ulice v Karlových Varech obsadili filmaři. Natáčeli tam deset nových klipů do bezpečnostní kampaně Ty to zvládneš! Letos se zaměřili na řidiče a chodce, jejich chyby a rizikové chování. Už loňské klipy této kampaně diváky zaujaly. Jen na internetu je vidělo přes pět a půl milionu lidí. Upozorňovaly na chyby v chování při dopravní nehodě.

Na přechodu pro chodce v Koptově ulici v Karlových Varech se právě stala vážná nehoda. Naštěstí ale jen jako, pro filmaře. Dvě děti po ní zůstaly sražené ležet na silnici. Končí tak scéna, kdy nepozorný mladý řidič jede městem příliš agresivně a spíš než samotnému řízení se věnuje přítelkyni v autě.

Jinde zas filmaři využili přechod na silnici se dvěma pruhy v jednom směru. Simulují nejčastější chybu – auto v rychlejším pruhu nedá přednost a srazí ženu, která vede dítě ze školy. Během filmování je samozřejmě náraz do chodců dílem filmového trikaře.

Natáčení kampaně Ty to zvládneš!
Zdroj: ČT24

Na samotném natáčení se každý den podílelo zhruba 50 lidí. Natáčelo se nejen v ulicích Karlových Varů, ale také v Plzni, kde je tramvajová doprava. „Spoty ukazují vlastní nehodu, pak bude následovat instruktážní spot, který situaci rozebírá,“ vysvětluje Lukáš Hutta z asociace Záchranný kruh.

Letos se spoty zaměří na chodce, protože počet lidí usmrcených po srážce s autem je každý rok příliš vysoký. „Chodci nedávají pozor nebo si myslí, že mají všude přednost. Myslí, že když oni vidí auto, že je vždycky vidí i řidič,“ vyjmenovává časté příčiny nehod prezidentka Záchranného kruhu Veronika Krajsová.

Nové spoty z kampaně Ty to zvládneš, se objeví už na podzim v České televizi i na internetu.