Národní zemědělské muzeum chce být jedinečné. Má nové expozice i piknikový trávník na střeše

Než se koprová omáčka, brambory a hovězí dostanou na stůl, odehraje se velký příběh. Od doby, kdy se člověk živil sběrem plodů a lovem zvířat, se cesta potravin z půdy na talíř proměnila. „Zemědělství je nejvýznamnější know-how lidstva,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček. Muzeum právě představuje zrekonstruovanou budovu v Praze, s piknikovým trávníkem na střeše a třemi novými expozicemi. Veřejnosti budou novinky přístupné od 27. července.

„Velký příběh zemědělství aneb Vše mezi zemí a talířem“ má být hlavní myšlenkou a charakteristikou muzea. Vedení muzea slibuje, že expozice i celá koncepce budou poutavým průvodcem všemi obory, které zemědělství utvářejí. Má být místem, kde se lze mnoho dozvědět, učit se a bavit.

Otázky života a smrti

„Jídlo je v biologickém, historickém i kulturním kontextu otázkou života a smrti, takže by si měl každý návštěvník uvědomit, jak významnou roli zemědělství hraje a co vše díky němu existuje, včetně nás samotných,“ uvedl ředitel Milan Jan Půček.

Po rekonstrukci vnitřních prostor, započaté v roce 2016, se návštěvníkům Národní zemědělské muzeum v Praze od poloviny prázdnin představuje v nové podobě. Proměna se netýká jen stavebních úprav, které měly za cíl budovu co nejvíce přiblížit původnímu návrhu architekta Milana Babušky z roku 1937. Muzeum otevírá také další tři z řady nových expozic a unikátní střešní terasu, nabízející výhled na Prahu.

Proces oživování, který zahrnuje nejen stavební rekonstrukci hlavní budovy na pražské Letné, ale i změnu konceptu a ducha celé budovy, začal před dvěma lety. Muzeum za tu dobu doznalo výrazných změn. Otevřelo několik nových expozic, jakými jsou Rybářství, Myslivost a Laboratoř ticha. Připravilo také netradiční výstavy „Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu“ a cyklus „Z fotoarchivu“.

Tři novinky mezi expozicemi

„Rozhodli jsme se uvést v nový život instituci, která bude na výborné úrovni a přitom bude prezentovat zemědělství jako prazáklad všeho a mimořádný socio-ekonomický fenomén,“ sdělil generální ředitel Půček. „Jsem přesvědčen, že jsme se vydali správnou cestou, na jejímž konci se z Národního zemědělského muzea stane skutečné Muzeum života.“

Třemi novinkami, které rozšiřují nabídku muzea, jsou nové stálé expozice Voda v krajině, Objevovna a Gastrostudio. Voda v krajině je koncipována tak, aby interaktivní formou představila kompletní příběh vody. Návštěvníci mohou na plastické obří mapě Česka sledovat, jak vypadá hospodaření s vodou v jednotlivých regionech, pracovat s mapami rybničních soustav, povodí, rozvodí, srážek i sucha a dozvědět se, kam se voda ztrácí a kde se naopak může nečekaně objevit.

Naopak Objevovna i Gastronomie nejsou postaveny na animacích, efektech a iluzi, ale na skutečnosti a realitě. V Objevovně se bude především bádat a zkoumat. Je určena hlavně školákům a stane se nejen přednáškovým a výukovým prostorem, ale také velkou laboratoří, v níž budou probíhat pokusy. Gastrostudio je postaveno a pojato jako tréninkové místo pro kuchaře a cukráře národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, který reprezentuje Česko na soutěžích v kulinářském umění.

Kurzy vaření přímo v muzeu

Návštěvníci budou moci jejich práci sledovat díky kamerám nad pracovní plochou v detailním přímém přenosu nebo ze záznamu na obrazovkách před studiem. Sami se ale mohou také učit a zkoušet. V Gastrostudiu se budou pod vedením zkušených odborníků konat kurzy vaření.

Pohled ze střechy Národního zemědělského muzea aspiruje podle vedení této instituce na jeden z nejkrásnějších a nejatraktivnějších v celém hlavním městě, protože z ní lze dohlédnout na všechna významná místa historie i současnosti Prahy najednou.