Poslanci se k hlasování o kariérním řádu učitelů nedostali. Štech hájil i logopedy a poradce

Události: Kariérní řád učitelů (zdroj: ČT24)

Poslanci se nedostali k hlasování o zavedení sporného kariérního řádu učitelů, kterou jim s úpravami vrátil Senát. Kdy se k novele vrátí, není jasné. Členové horní komory chtějí změnu příplatku třídním učitelům nebo zrušení některých specializovaných činností. To odmítá nový ministr školství Stanislav Štech jako nesystémové a chce obhájit verzi, která už sněmovnou prošla. Tvrdí, že přinese lepší a rychlejší odměňování pedagogů.

Dva ze tří z pozměňovacích návrhů Senátu se netýkají kariérního řádu jako takového, ale obsahu novely zákona o pedagogických pracovnících. Prvním z nich chtějí senátoři změnit příspěvky pro třídního učitele. Ten podle Štecha aktuálně činí v průměru 400 až 1000 korun měsíčně, ministerstvo chtělo jeho navýšení na 1000 až 1500 korun.

„Senát navrhuje jednorázově 3000 korun, a to bez intervalu. Čili neumožňuje respektovat podmínky ve škole,“ argumentoval ministr. „Znamenalo by to rozpočtově zcela nezajištěných 1,8 miliardy korun, takže je to velmi neodpovědné,“ tvrdí Štech.

Senát dále ve své úpravě odsouhlasil zrušení některých specializovaných pozic. Ze škol by tak například zmizeli školní logopedové. Podle Štecha je to „podivné“ obzvlášť v kontextu toho, že přibývá dětí s logopedickými potížemi.

Krom toho Senát ruší „kariérového poradce“. „Je to pozice, na které byla dohoda nejen s odbornými asociacemi, ale i třeba se zaměstnavatelskými svazy,“ uvedl další příklad nový ministr školství, který se resortu ujal po rezignaci Kateřiny Valachové (ČSSD), která skončila po korupčním skandálu své náměstkyně.

Události, komentáře: Spor o kariérní řád učitelů (zdroj: ČT24)

Štech: Úředničiny nepřibude tolik

Kritici kariérního řádu tvrdí, že se bude muset přijmout mnoho dalších prováděcích nařízení. Podle Štecha však budou zapotřebí pouze čtyři novelizace zákona, které se musí připravit. „Týkají se spíše úpravy přímé vyučovací povinnosti a standardu učitele,“ uvedl Štech.

Štech: Zase tolik administrativy nepřibude (zdroj: ČT24)

Oponenti kariérního řádu dále tvrdí, že přinese nové administrativní povinnosti pro učitele a ředitele. Ministr připustil, že v čtyřletém adaptačním období budou muset ředitelé vypracovat plán rozvoje školy. „Což je něco, s čím přichází každý budoucí ředitel, když se uchází o tento post,“ konstatoval.

Učitelé budou muset mít vyhotoven osobní plán profesního rozvoje. „Ti, kteří budou automaticky zařazeni do druhého kariérního stupně, protože učí déle než dva roky, tak ti nic nemusí shánět,“ ubezpečil šéf resortu.

Kdy se k novele vrátí není jasné

Při minulém hlasování v Poslanecké sněmovně kariérní řád prošel. Teď však nebude stačit prostá většina. Zvednout ruku bude muset pro zákon alespoň 101 poslanců. Štech doufá, že budou odmítnuty „nesystémové a neodpovědné“ senátní pozměňovací návrhy a odsouhlasí se původní verze.

„Hlasy bychom měli mít,“ podělil se ministr o informace, jež má od poslaneckých klubů koaličních i opozičních stran. „Domnívám se, že hlasování bude velmi těsné,“ avizoval Stanislav Štech. Poslanci se k němu ale ve středu nakonec nedostali a není jasné, kdy se k novele vrátí.