Kariérní řád má sortovat učitele. A čekají je atestace

Přes 20 let čekají učitelé na kariérní řád, ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nyní přichází s návrhem, který do konce března předloží vládě. Učitele chce rozdělit do tří kariérních stupňů. Postup z jednoho do druhého se má dít formou atestací a s každým přechodem má být spojeno navýšení platu. Při přechodu do poslední kategorie i o 5 tisíc. Z vlády půjde návrh do sněmovny v létě; platit by měl začít v roce 2018.

Prvním z karierních stupňů v návrhu zákona je začínající učitel pro ty, kdo se staví za katedru jako nováčci. První atestace by učitele čekala po dvou letech a při úspěšném složení by postoupili na úroveň samostatného učitele. Tarifní plat by jim rázem stoupnul o tisícikorunu a získali by pracovní smlouvou na dobu neurčitou.

Přechod na třetí stupeň umožňuje nový kariérní řád učiteli po deseti letech, stal by se z něj vynikající učitel a na tarifním platu by si opět polepšil o 5000 korun. „Novela zavede také nové specializované činnosti, za které bude učitelům náležet specializační příplatek a odpočet hodin z přímé pedagogické činnosti,“ uvádí ministerstvo na svých stránkách.

Události: Ministerstvo připravilo nový kariérní řád učitelů (zdroj: ČT24)

První atestace pro získání stupně samostatný učitel by adept skládal ve škole, kde působí. Kvůli další už by musel před komisi složenou z odborníků. „Bude muset prokázat na základě svého profesního portfolia, že si osvojil profesní kompetence, které jsou třeba pro daný kariérní stupeň,“ shrnuje poradce ministryně Petr Pavlík

Návrh se setkal se spokojeností odborů, podle předsedy Františka Dobšíka návrh splňuje motivační roli. Někteří pedagogové vidí ale v návrhu pravý opak. Tři kariérní stupně jsou podle nich málo, výše příplatků zrovna tak. „Učitelé ze dvojky už nebudou mít žádnou motivaci se někam posouvat, trojka zřejmě nebude určená pro všechny,“ soudí ředitel Základní školy Lyčkovo náměstí Jan Korda.