Na dálnici D1 vyjela plovoucí auta. Varují řidiče v místech, kde se tvoří kolona

Reportáž: Na D1 vyzývají k přibrždění "plovoucí vozy" (zdroj: ČT24)

Na hlavním silničním tahu Českem, kterým je dálnice D1, se objevila takzvaná plovoucí auta. Jsou to vozidla s výstražným systémem, která je možné nasadit podle potřeby tam, kde se tvoří kolona. Řidiče mají včas přimět k přibrzdění. Na dálnici mezi Brnem a Prahou teď jezdí pět takových vozidel a policisté i Ředitelství silnic a dálnic si od nich slibují, že pomohou předcházet vážným dopravním nehodám. K těm dochází, když rychle jedoucí řidič nestačí svůj vůz před kolonou ubrzdit.

Například na 182. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno se v posledních dnech tvořily kolony, protože tam silničáři opravovali povrch vozovky a provoz byl stažen pouze do jednoho pruhu. Posádka plovoucího vozu dostala pokyn od dispečera Ředitelství silnic a dálnic v okamžiku, kdy kolona v tomto místě začala narůstat. Okamžitě vyjela na místo, zaparkovala v odstavném pruhu a rozsvítila výstražnou ceduli s nápisem „pozor kolona.“

Za dva měsíce dva mrtví

Plovoucí auto parkuje asi pět set metrů od kolony. Většina řidičů si ho tedy včas všimne a začne brzdit. „Je potřeba, aby řidiči viděli včas, že se ta kolona blíží. Jakmile začne narůstat a blížit se k plovoucímu vozu, musíme se posunout ještě o kus dál zpátky na Prahu,“ vysvětlil vedoucí dopravního značení Rudolf Rusler. Pokud kolona narůstá rychle, jsou nasazena dvě plovoucí auta, která se střídají.

Dálniční policie žádala takové opatření téměř dva roky. Skutečnost, že jsou zapotřebí, doložila praxe. Například během března a dubna zahynuli v kolonách na D1 dva lidé a šest bylo těžce zraněno. Nejčastěji se budou plovoucí auta pohybovat u modernizovaných úseků. U nich už také platí, že kamiony mají zakázáno tři kilometry před zúžením předjíždět.