TOP 09 jde do voleb s heslem „Neuhneme“. Slibuje nižší odvody i přijetí eura

TOP 09 představila svůj program (zdroj: ČT24)

Opoziční TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem jde do říjnových sněmovních voleb pod heslem „Neuhneme“. V programu strana slibuje voličům o osm procent nižší sociální pojištění, podporu podnikání, boj proti korupci, otevření penzijní reformy, investice do vzdělávání či zajištění vstupu do eurozóny. Strana se také znovu vymezila proti prezidentovi Miloši Zemanovi a předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Blížící se volby pokládá TOP 09 za nejdůležitější od roku 1990. Voliči budou podle Kalouska rozhodovat, zda Česko půjde cestou standardní parlamentní demokracie, nebo převáží vláda s autokratickými a oligarchickými prvky. Druhým milníkem pak bude rozhodnutí, zda Česko zvolí integraci EU, nebo zda se ocitne na evropské periferii bez možnosti ovlivňovat další vývoj Unie.

Program je tradičně nepopulistický, je realistický a tradičně poctivý, nebudeme slibovat nemožné,“ uvedl Kalousek. Voličům TOP 09 nabídne například otevření důchodové reformy, přijetí eura, zvýšení výdajů na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu do roku 2021, procento HDP na kulturu a budování 70 kilometrů dálnic za rok.

Zaměřit se chce TOP 09 také na sociální oblast a vzdělávání. Pro rodiny chce změnit například parametry mateřské dovolené, náklady na hlídání dětí či úklid plánuje zařadit mezi odečitatelné položky ze základu daně. Do regionálního vzdělávání plánuje TOP 09 přidat každý rok 30 miliard korun, části středoškoláků pak nabídnout půlroční studium v zahraničí.

„Česko nemá být na periferii EU“

Strana je také pro vstup Česka do eurozóny. „Evropská měna není jen problematické Řecko, ale také sousední Německo, Rakousko a Slovensko,“ zdůvodnil plán první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek s tím, že Česko se nemá stát součástí evropské periferie. Stejně tak strana podporuje účast Česka ve strukturách Severoatlantické aliance.

TOP 09 zahájila kampaň pro říjnové volby pod heslem Neuhneme
Zdroj: ČTK

Rozpočtovou odpovědnost bude mít podle Kalouska, který byl ministrem financí v době protikrizových škrtů, v nové vládě dosavadní europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.

„Zásadní prioritou je uvolnění tvůrčích schopností podnikatelů a šroubů, které utáhla současná vláda,“ uvedl Kalousek k podpoře podnikatelů, kterou prezentuje například znovuzavedení jednotného inkasního místa a zavedení jednotného kontrolního místa.

Schwarzenberg: Před Zemanem a Babišem varujeme dlouhodobě

„Každý, kdo českou politiku alespoň trochu sledoval, vidí, že jsme jediná strana, která konzistentně a stále varovala před politikou prezidenta Zemana, tak před vlivem oligarchů na českou politiku,“ uzavřel za velkého aplausu představování programu čestný předseda TOP 09 a někdejší protikandidát Zemana ve finále prezidentské volby Karel Schwarzenberg. Strana má podle něj díky lidem, kteří chtějí změnu, naději na to, aby se stala středně velkou. Její preference se nyní pohybují pod deseti procenty.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČTK

Na kampaň nechce TOP 09 využít celý nově stanovený limit ve výši 90 milionů korun. „Zatím máme stanovený limit na 60 milionů, tudíž nepředpokládáme, že bychom se měli přiblížit limitu stanoveného zákonem. Ale uvidíme, jaká bude situace v září v té horké části kampaně, takže počítáme ještě s nějakou rezervou,“ řekl místopředseda strany Marek Ženíšek.

Strana představila lídry. Kalousek půjde proti Babišovi

TOP 09 při zahájení kampaně také představila lídry kandidátek pro sněmovní volby. V Praze kandiduje čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, současný šéf Miroslav Kalousek vyzve ve Středočeském kraji mimo jiné šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Ve srovnání s posledními volbami v roce 2013 zůstalo v čele kandidátek TOP 09 pět stejných osobností. Vedle Kalouska a Schwarzenberga se jedná o místopředsedy Marka Ženíška na Plzeňsku a Leoše Hegera v Královéhradeckém kraji a šéfa poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Michala Kučeru, který kandiduje v Ústeckém kraji.

Kvůli rozchodu s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), které půjde do letošních podzimních voleb společně s KDU-ČSL, nemohla TOP 09 počítat například s Petrem Gazdíkem. Šéfa STAN nahradila v čele zlínské kandidátky poslankyně Kristýna Zelienková. Lídry se nově stali také poslanci Herbert Pavera v Moravskoslezském kraji, Jiří Skalický v Pardubickém kraji a Václav Horáček na Liberecku.

Na Vysočině povede kandidátku podnikatel a člen krajského výboru TOP 09 Josef Mladý, v Jihočeském kraji pak ředitel základní a mateřské školy v Malšicích Pavel Klíma. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) v Jihomoravském kraji vyzve přednosta radiologické kliniky brněnské fakultní nemocnice Vlastimil Válek, který je v současnosti za TOP 09 zastupitelem městské části Brno-Líšeň.