Staroměstská radnice je bez kalendária. Po sedmi dekádách čeká desku orloje restaurování

Události: Pražský orloj je bez kalendária (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek mohli návštěvníci Prahy obdivovat orloj na Staroměstské radnici v podobě, jakou má od roku 1946, naposledy. Památkáři během dne odmontovali měděnou desku vzácného kalendária, tedy nejspodnější části orloje, která ukazuje konkrétní den a rok, a odvezli ji k restaurování. V příštím roce vznikne kalendárium nové, které obsadí věž v létě 2018.

Kvůli demontáži kalendária, jehož deska váží téměř dva metráky a na jejím sejmutí pracovalo osm lidí, byla ve čtvrtek dopoledne vyřazena z provozu i táhla, která pohání apoštoly. „Je to asi časově nejnáročnější část rekonstrukce toho samotného orloje, potažmo celé radnice,“ řekl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Při rekonstrukcích v letech 1994 a 2005 na kalendárium z roku 1946 nedošlo. Po sedmi dekádách ale bylo ve viditelně špatném stavu. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Původní malbu na kalendáriu vytvořil v roce 1865 Josef Mánes, o 15 let později ale město desku sňalo a dnes leží v Muzeu hlavního města Prahy. Originál na orloji nahradila kopie od J. K. Lišky.

Na té se však podepsal konec války a další kopie, tentokrát od restaurátora Bohumíra Číry, zaujala na orloji své místo v roce 1946. Jenže i tato deska už je podle projektanta opravy věže Petra  Malinského v havarijním stavu. „Není opravitelná. Malba je celá zpráškovatělá, ztratila soudržnost s podkladem,“ řekl Malinský.

„Kalendářní deska poputuje k pasíři Houskovi do Buštěhradu, kde se vyrobí její kopie. A posléze poputuje k malíři,“ uvedla Mariana Nesnídalová z restaurátorské firmy L. Hainz. Malíř bude mít rok na to, aby namaloval kopii Mánesovy práce.

Orloj
Zdroj: ČT24

Staroměstskou radnici v loňském roce navštívilo téměř 870 tisíc lidí, o 70 tisíc návštěvníků více než o rok dříve. Od června až do konce roku ale bude věž radnice pro turisty uzavřena. Kalendárium mezitím nahradí fototapeta.

Během celkové rekonstrukce radnice odborníci zrestaurují celý vnější i vnitřní mechanismus slavné pražské atrakce. Cílem je co nejvíce se přiblížit podobě z 19. století. Opraví se také interiéry věže i celé Staroměstské radnice. Opravy by měly vyjít na zhruba 50 milionů korun.