Poločas vládní krize. Zeman neodvolává, místo toho letí do Číny

Politická scéna si po mimořádné schůzi dolní komory a jednání mezi prezidentem a nejvyššími představiteli koaličních stran bere ve stávající vládní krizi nucený poločas. Miloš Zeman, který má přijmout k úterku datovanou demisi šéfa státní kasy Andreje Babiše, totiž odlétá na plánovanou návštěvu Číny.

Dosud poslední akt vládní krize se ve středu odehrál v Poslanecké sněmovně a v libereckém Grand Hotelu Imperial.

SNĚMOVNA: Zákonodárci na mimořádné schůzi jednali o anonymně zveřejněných nahrávkách, na kterých má vicepremiér domlouvat s redaktorem Mladé fronty Markem Přibilem publikaci textů v neprospěch rivalské ČSSD.

Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.
Ústava České republiky
Článek 74

S odkazem na Babišovy dřívější přísahy, že do chodu jím vlastněných médií nehodlá nijak zasahovat, následně dolní komora po několikahodinové diskusi přijala usnesení, podle kterého vicepremiér „opakovaně lhal a zneužíval svá média“.

Souběžně s tím poslanci vyzvali prezidenta republiky Miloše Zemana, aby respektoval Ústavu – podle návrhu ministerského předsedy Bohuslava Sobotky měl šéf státní kasy kvůli kontroverzím kolem jeho privátních finančních machinací skončit v čele resortu 9. května, Zeman ale s odvoláním otálí, přestože podle ústavních pravidel má jednat „bez zbytečného odkladu“.

LIBEREC: Situaci v koalici se věnovala i schůzka v libereckém Grand Hotelu Imperial, kam prezident v rámci své cesty po severu Čech sezval na konzultace předsedy koaličních stran. Protože ale schůzku svolal jen pár minut předtím, než Sobotka odletěl na dlouho připravovanou návštěvu Lucemburku, ČSSD musel na jednání zastoupit druhý muž strany Milan Chovanec. Část straníků Zemanův tah označila za zlomyslnost, Sobotka mluvil o malichernosti.

Jednání samo navíc žádný posun nepřineslo. Sociální demokracie i lidová strana trvají na Babišovu odchodu z vlády; datum, kdy by měl šéf ANO skončit v kabinetu, se ale Sobotka ani zprostředkovaně a na dálku od Zemana ve středu nedozvěděl.

Sobotka: Zeman by měl uposlechnout ústavu a vyhovět návrhu na odvolání Babiše (zdroj: ČT24)

Zeman místo toho navrhl cestu předčasných voleb, což všechny koaliční strany odmítly, nebo (podle Novinek) faktický návrat k Sobotkovu scénáři, se kterým počítala později stažená demise vlády: kabinet by pokračoval, ale bez stávajícího ministerského předsedy i bez šéfa státní kasy. Babiš je o tomto scénáři podle svého středečního vyjádření ochoten jednat. 

Výhled: Zeman na cestách, Bezpečnostní rada o nahrávkách

Budou to právě politické strany, které v dalších hodinách a dnech ponesou odpovědnost za vyjednávání o osudu stávajícího kabinetu. Prezident republiky, který má ve vnitropolitických krizích v ideálním případě fungovat jako zodpovědný moderátor, totiž ve čtvrtek v šest večer odlétá na státní návštěvu Číny.

ČÍNSKÁ CESTA: I do této mise se promítla Zemanova liknavost s odvoláním Andreje Babiše, protože svou účast v politické delegaci stáhli sociálnědemokratičtí ministři zdravotnictví (Miloslav Ludvík), zahraničí (Lubomír Zaorálek) i vnitra (Milan Chovanec). Poslední dva straničtí reprezentanti přitom patřili mezi Babišovy favority pro premiérské křeslo, s Chovancem navíc dobře vychází i sama hlava státu. Nyní je nahradí náměstci.

Během týdenní cesty po Říši středu se Zeman setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, kterého navzdory protestům části občanů hostil loni o Velikonocích v Praze, jednat bude i s vedením technologické firmy Huawei nebo primátorem Šanghaje a zúčastní se také fóra o Nové hedvábné stezce – projektu přísunu čínského zboží do Evropy po kontinentálních tratích.

Pokud Andreje Babiše odvolá, udělá tak nejdřív až po svém návratu v druhé půli příštího týdne. V tu chvíli by mu v hradní kanceláři měla ležet i demise ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), která odstupuje kvůli stíhání své náměstkyně pro sportovní dotace. 

TAH SENÁTEM: Do jaké politické konstelace se ale hlava státu 18. května vrátí, není jasné. Vedle výbušných vztahů mezi ANO a ČSSD totiž do řešení vládní krize začíná zasahovat horní komora. Její organizační výbor v úterý na Hrad vzkázal, že pokud prezident Babiše neodvolá do týdne, otevře v Senátu cestu k projednávání žaloby, která by Zemana před Ústavním soudem napadla pro hrubé porušení Ústavy – čili otálení s odvoláním ministra financí. Týdenní lhůta vyprší ještě během Zemanovy čínské cesty.

Ve středu ale zároveň přišel ze senátní komise pro Ústavu signál, že by se sháněním podpisů pro ústavní žalobu mohla posečkat – a to za předpokladu, že Sobotka využije druhou cestu, jak pohnat Zemana k plnění jeho povinnosti, a podá k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu. Tuto možnost premiér zmínil při návštěvě Lucemburku. Zároveň stále platí, že „Senát využije všech možností při ochraně ústavního pořádku“.

JULIUS ŠUMAN: Za kryptonymem Julius Šuman, který odkazuje na jméno operačního důstojníka StB, jemuž se měl zpovídat agent Bureš (podle slovenských historiků Andrej Babiš), se skrývá skupina neznámých osob, jež zveřejňuje sestříhané nahrávky Babišových rozhovorů o politické konkurenci a chodu médií spadajících do holdingu Agrofert.

Většina aktérů nemá zájem na vyřešení krize. Čím déle bude trvat, tím častěji budou v rozhlasu a televizi, tím víc se o nich bude psát a tím víc se budou snažit mobilizovat své voliče, protože 'oni jsou ti správní': buďto brání demokracii, nebo se brání proti zavedeným politickým stranám. Česká politika se zacyklila a nikdo nechce ustoupit.
Lukáš Valeš

Šuman dosud publikoval tři záznamy: šéfa hnutí ANO vulgárně hodnotícího politické soupeře, jednání s novinářem Markem Přibilem o přípravě článků zaměřených na ČSSD a nahrávku, na níž údajně vicepremiér nahlíží do živého spisu ke kauze policejních úniků (tuto intepretaci svorně popírá jak Babiš, tak Přibil). Na veřejnost se ale stále nedostal avizovaný záznam, který by se měl podle investigativního reportéra Janka Kroupy věnovat údajnému kompromitujícímu materiálu na šéfa hnutí ANO a jeho domnělým vazbám na sovětskou tajnou policii KGB.

Ministr financí již nahrávky označil za podvrh, později ale přiznal, že se s Přibilem scházel. Fakt, že někdo natáčí druhého muže vlády, označil za skandální a podal kvůli tomu tento týden trestní oznámení, které už obdrželi pražští městští žalobci.

Případem odposlouchávání jednoho z nejmocnějších mužů v zemi by se měla zabývat i Bezpečnostní rada státu. Premiér Sobotka ji na podnět vicepremiéra Pavla Bělobrádka hodlá svolat příští týden. „Určitě tam pozvu zástupce příslušných složek tak, abychom obdrželi aktuální informace o tom, co se odehrává. Samozřejmě v rámci toho, co mohou členové vlády v takovéto situaci slyšet a vědět,“ prohlásil předseda vlády.