Valachovou by v čele ministerstva školství mohl nahradit její náměstek Štech

Odcházející ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) by mohl ve vládě nahradit její náměstek Stanislav Štech. O něm se spekulovalo jako o možném kandidátovi, už když končil ve funkci bývalý ministr školství Marcel Chládek. Valachová v úterý oznámila, že k 31. květnu podá demisi.

Šéf sněmovního klubu ČSSD Roman Sklenák ve středu dopoledne po koaličním jednání řekl, že sociální demokraté za ní zatím nemají náhradu. Spekuluje se právě o Štechovi, který deníku Právo řekl, že pokud bude osloven premiérem, bude o nabídce uvažovat.

Valachová v úterý oznámila svou rezignaci ke konci května, právě tehdy má Senát projednávat kariérní řád učitelů. „Je to poslední věc, kterou dlužím školství,“ uvedla. „Věřím, že kariérní řád 31. května prosadím,“ sdělila, co bude jejím posledním úkolem ve funkci.

Valachová také na brífinku oznámila, že ve funkci končí kvůli tomu, aby nedávala záminky Andreji Babišovi.

V pozadí je pak aféra kolem rozdělování dotací na sport. Policisté v minulém týdnu zadrželi kvůli dotačním podvodům náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu, předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu, pražského zastupitele Březinu a ředitelku odboru sportu na magistrátu Soňu Fáberovou. Ta nakonec stejně jako Březina v případu figuruje jako svědek.

Policie obvinila náměstkyni Kratochvílovou, Miroslava Peltu a bývalého šéfa odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu. Peltu a Kratochvílovou poslal soud do vazby. Právě kvůli této kauze požadovalo rezignaci Valachové hnutí ANO a připojila se k němu i opozice.