Babišovy nahrávky řeší policie, žalobci a podle všeho i GIBS

TK: Babiš se přirovnal k odposlouchávaným ministrům po únoru ‘48 (zdroj: ČT24)

Zveřejňovanými nahrávkami ministra financí Andreje Babiše se zabývá policie a podle ČTK i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Případ mají na stole také státní zástupci, kteří už podle informací ČT obdrželi od šéfa hnutí ANO trestní oznámení.

Neznámá skupina osob skrytá za kryptogramem Skupina Juliuse Šumana v uplynulých dnech zveřejnila trojici záznamů, na kterých šéf hnutí ANO vulgárně hodnotí své politické oponenty a s někdejším redaktorem Mladé fronty DNES Markem Přibilem mluví o přípravě článků zaměřených proti sociální demokracii. Poslední z nahrávek má zachycovat moment, na kterých Babiš přebírá od Přibila dokumenty pocházející z policejního vyšetřování kauzy Beretta.

„Doufám, že konají státní zástupci a policie,“ prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že kdo se probírá živými kauzami, porušuje zákon. „Zaprvé to musel někdo vynést a ten novinář (Přibil) to tam říká explicitně, že to byl někdo od ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu).“

Odpovědné policisty je podle něj nutné najít a postavit před soud. Další otázkou podle Chovance je, zda Babiš s Přibilem porušili zákon, jestliže měli povinnost spáchání trestného činu ohlásit.

Šéf hnutí ANO ovšem popírá, že by čerstvý spis držel v ruce. „Žádný živý spis jsem nedostal, zásadně to odmítám, je to sprosťárna, je to skandální,“ prohlásil na tiskové konferenci a stejně situaci na Facebooku komentoval i novinář Přibil: „Žádný živý spis (míněna je kauza Berreta) jsem nikdy panu Babišovi nepředal; nedisponuju jím. Je to dezinformace, daná naprostým vytržením nahrávek z kontextu a jejich sestříháním.“

Podle informací ČTK se možným únikem informací nicméně zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), byť ta sama záležitost komentovat nechce. „K vámi dotazované věci nebude GIBS poskytovat žádné komentáře ani uvolňovat informace,“ sdělila mluvčí inspekce Radka Sandorová. 

Babiš dál podezřívá ČSSD – bez důkazů

Na vyšetřování odposlechů má zájem i vicepremiér Andrej Babiš, který opakovaně označil za skandální, že je možné odposlouchávat vysokého vládního činitele. V minulosti se podle něj kvůli podobným záležitostem svolávala Bezpečnostní rada státu. Ministr už dříve také médiím řekl, že by útok na něj mohl pocházet z okolí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Sociální demokracie jakoukoli spojitost odmítá a sám Babiš k tomu nemá důkazy, o roli sociální demokracie mluvil ale i na tiskové konferenci v úterý vpodvečer: „Je to pravděpodobně zájem sociální demokracie. Mám už delší dobu pocit, že jsem sledován. Je podezření, že pan ministr vnitra zneužívá ÚZSI (rozvědka Úřad pro zahraniční styky a informace – pozn. red.). Důkazy samozřejmě nemám.“ 

Nevím, jak by se občané cítili, kdyby měli někde v kuchyni štěnici a někdo je odposlouchával. Jsou to praktiky, které se na ministry používaly v padesátých letech. (…) Je to hon, spiknutí, likvidace mé osoby. Je to moje poprava v přímém přenosu.
Andrej Babiš
se ohrazuje proti slovu demise

Téma pro policii i žalobce

Souběžně s tím Babiš v celé záležitosti podal trestní oznámení. Jeho přijetí nyní potvrzuje městské státní zastupitelství. „Trestní oznámení k nám dorazilo na Městské státní zastupitelství v Praze dnes a nyní se bude vyhodnocovat z hlediska věcné a místní příslušnosti,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

Případem se už zabývá i policie. „Policie se v tuto chvíli zabývá uniklými nahrávkami, přičemž postupuje v souladu se zákonem a zabývá se veškerými okolnostmi celého případu,“ sdělila ČT mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Policisté zatím nechtějí komentovat, který útvar se věcí zabývá. Další informaci odmítla sdělit s odůvodněním, že je případ čerstvý.