Podle nejvyšších žalobců v kauze Zadeh pochybila policie i dozorující zástupce

Nejvyšší státní zastupitelství našlo v kauze česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha souzeného pro daňové úniky vážné pochybení při nakládání policie s odposlechy. Pochybit měl i dozorový státní zástupce u vazebního řízení se Zadehem.

Výhrady nejvyšších žalobců směřují k druhé větvi Zadehovy kauzy, kdy byl s dalšími lidmi obviněn mimo jiné z ovlivňování svědků. Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NZS) policie prováděla odposlechy zákonným způsobem, ale Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) měla závažně pochybit, když s nimi dál nakládala.

Policisté je založili do spisu, ale neprovedli předchozí analýzu těchto záznamů z hlediska jejich obsahové a důkazní použitelnosti, včetně toho, zda neobsahují zákonem chráněnou komunikaci mezi obviněným a obhájcem v jiné trestní věci. „Na tomto pochybení policejního orgánu se však nijak nepodílel dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ uvedl mluvčí žalobců Petr Malý.

Případ zaměstnal advokátní komoru i Unii obhájců

Kvůli těmto odposlechům podala ve druhé polovině února poprvé ve své historii trestní oznámení Unie obhájců. Policii obvinila z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky. Případ řeší také Česká advokátní komora.

Podle NSZ dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci pochybil v rámci Zadehova vazebního řízení, když adekvátně procesně nereagoval na to, že uplynula nejvyšší přípustná doba trvání takzvané koluzní vazby a po uplynutí lhůty neoprávněně stanovoval podmínky pro uskutečnění návštěv ve výkonu vazby. Koluzní vazba se uvaluje v případech, kdy panují obavy, že se bude obviněný snažit ovlivňovat svědky.

Patnáct lidí a úniky za miliardy

Zadeh se před Krajským soudem v Brně zpovídá z miliardových daňových úniků. Kromě něj v kauze figuruje 14 lidí. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot. Celkovou škodu vyčíslili vyšetřovatelé na 2,5 miliardy korun.

Kvůli daňové kauze strávil Zadeh ve vazbě 22 měsíců. Pak se dostal na svobodu na kauci 150 milionů korun. Loni v prosinci jej ale brněnský městský soud poslal opět do vazby kvůli podezření z ovlivňování svědka. Ve vazbě je dosud. Městský soud sice vydal rozhodnutí o jeho propuštění, to však není pravomocné, krajský soud bude řešit stížnosti proti němu. V této druhé větvi kauzy spolu se Zadehem policie obvinila dalších pět lidí. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům.

Vydáno pod