Vláda nechce předčasné volby. Ve hře je i kabinet bez Sobotky a Babiše

Události: Souhrn dění kolem vládní krize (zdroj: ČT24)

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka ve čtvrtek premiér Sobotka zřejmě ještě neponese demisi, jak avizoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Premiér prý sdělí, že demisi vláda podá zhruba k polovině května, kdy se prezident vrátí z Číny. Představitelé vládních stran sice nechtějí situaci řešit vypsáním předčasných voleb. Na tom, jak by dál měla vláda fungovat, se ale neshodují. Ve hře jsou tak stále všechny možnosti včetně té, že prezident Miloš Zeman demisi nepřijme.

„Pokud vím, tak ve čtvrtek premiér navštíví prezidenta a informuje ho o tom, že je připraven zhruba v polovině května tu demisi podat,“ uvedl Zaorálek v Událostech, komentářích. Zeman do Číny odlétá 11. května, vrátit se má 18. května. Doprovázet ho má rovněž několik ministrů.

Hnutí ANO požaduje, aby ministr financí a šéf hnutí Andrej Babiš ve vládě zůstal a premiér Bohuslav Sobotka odešel. Sociální demokraté naopak ve vládě nechtějí Babiše. Lidovci preferují řešení, kdy by dovládl současný kabinet bez Babiše a Sobotky.

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka variantu bez Babiše a Sobotky na jednání vlády nikdo výslovně neodmítl: „Je to asi k jednání. Pochopitelně pan Babiš zopakoval, že pro něj by to bylo přijatelné, ale že hnutí ANO podpořilo, aby ve vládě zůstal.“ Koalice by měla jednotlivé varianty probrat zřejmě příští týden. 

Vše ale záleží na Zemanovi, který může demisi vlády přijmout a vyzvat k sestavení nového kabinetu, zatímco by ten původní pracoval dál. Zároveň ale může Sobotkův návrh odmítnout. Podle ústavních právníků záleží na tom, jestli premiér podá demisi ve shodě s ostatními koaličními partnery, nebo sám. 

Na Hrad zamířil Babiš i Chovanec

Prezident prostřednictvím Ovčáčka v úterý uvedl, že svůj postup oznámí v pravý čas. O politické situaci už jednal s Babišem, který měl schůzku domluvenou z dřívějška. Babiš po setkání uvedl, že ze Zemanových slov pochopil, že prezident ve čtvrtek demisi Sobotkova kabinetu přijme. Řekl také, že by určitě neakceptoval, kdyby se na něj prezident obrátil s návrhem, aby byl v čele vlády. Přísluší to podle něj sociální demokracii.   

Po Babišovi zamířil na Hrad i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O schůzku požádal sám, uskutečnila se ale s vědomím premiéra i grémia ČSSD. Ten po schůzce uvedl, že ani sociální demokraté, ani prezident nepreferují úřednickou vládu. Ve čtvrtek se pak sejde s prezidentem i Bělobrádek. Schůzku si ale stejně jako Babiš domlouval už před oznámenou demisí. 

Sobotka ještě v úterý tvrdil, že jsou možné tři scénáře vývoje: Vláda dokončí zbytek volebního období v demisi, dosavadní koalice bude pokračovat s jiným ministrem financí, nebo se sněmovní strany domluví na vypsání předčasných voleb.

ČSSD nebude ve vládě, kde je Babiš

Užší vedení ČSSD ale po jednání grémia oznámilo, že předčasné volby nechce. Umí si představit vládu v demisi do voleb, má ale za nepřijatelné, aby byl Babiš ve vládě se souhlasem ČSSD. 

Události, komentáře k aktuální vládní krizi (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté podle místopředsedy Jana Birkeho nepodporují ani vznik úřednické vlády, protože by musela získat důvěru sněmovny a obtížně by se do ní sháněli ministři, když by měli své resorty řídit jen krátce. Birke odmítl i možnost, že by Babiš působil ve vládě jinde než na financích. Pro ČSSD je tak nejlepší varianta, kdyby po demisi vznikl na půdorysu současné koalice nový kabinet bez Babiše, který by opět vedl Sobotka.

ANO bude ve vládě jen s Babišem

Hnutí ANO preferuje, aby vláda v případě podání demise Sobotkou dokončila svůj mandát v demisi. Z kabinetu odcházet nehodlá. Za ideální řešení současné politické situace by považovalo, kdyby vládu opustil jen Sobotka, který podle hnutí kazí dobrou práci ostatních ministrů. Vedení ANO se na tom shodlo při večerním jednání. Zároveň si přeje, aby jejich předseda dál pokračoval ve funkci.

„Ideální pro tuto vládu by bylo, kdyby ji opustil premiér Sobotka. Vláda žádný problém nemá, je úspěšná, vrací peníze lidem, funguje, vytvořila dobrou atmosféru ve společnosti a jediný, kdo to bohužel kazí, je premiér,“ řekl po jednání místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Hnutí je podle něj připraveno i na předčasné volby, i když tuto variantu nepovažuje za příliš reálnou.

Většina největších deníků zároveň ve středu vydala celostránkový inzerát ANO. Je na něm Babiš s ústy přelepenými lepicí páskou a velkým nápisem PROČ? Inzerát vyšel v Lidových novinách a Mladé frontě DNES, které patří pod svěřenský fond, kam Babiš nedávno vložil své firmy, a rovněž v Právu, Deníku, Blesku nebo na přebalu Metra. V Blesku a Deníku chybí v textu jména podnikatele Zdeňka Bakaly a právníka Radka Pokorného.

Možným kandidátem na nového premiéra by podle spekulací mohl být i šéf tuzemské diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten to ovšem ve vysílání ČT označil za absurdní a předčasné. ANO ale rozhodně odmítá diskutovat o jakékoli variantě kabinetu bez Andreje Babiše. Podle hnutí by svým odchodem uznal vinu, kterou odmítá. 

Lidovci preferují vládu bez Babiše a Sobotky

KDU-ČSL je připravena dokončit mandát vlády v demisi i jednat o jiných variantách. Řešení situace bude podle Bělobrádka záležet na prezidentovi. Předčasné volby by ale šéf lidovců nepovažoval za nejlepší řešení.  

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky strana preferuje pokračování současné vlády, ale za určitých změn. „Bez ministra Babiše a bez premiéra Sobotky. Takto rekonstruovaná vláda by mohla dovést zemi k řádným volbám. Dávalo by to i šanci k dokončení klíčových legislativních návrhů,“ řekl po pravidelném jednání vlády. Za důležité označil i přípravu realistického rozpočtu na příští rok. 

Sobotka oznámil konec víc než tříletého trvání vlády sociálních demokratů, hnutím ANO a lidovců v úterý. Jako důvod uvedl nedostatečné vysvětlení majetkových poměrů a finančních operací ministra financí Babiše.

ODS chce volby v září, TOP 09 v červnu

Předseda ODS Petr Fiala by vládní krizi vyřešil předčasnými volbami na počátku září. Na tiskové konferenci řekl, že za situaci může v první řadě nezodpovědnost ministra financí Andreje Babiše (ANO), který nevysvětlil nejasnosti kolem svého podnikání, ale také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli špatnému „managementu“. 

Nejlepší řešení je, aby se páni Sobotka a Babiš svorně chytli za ruce a odešli z vlády. Aby současná koalice našla jiného premiéra, jiného ministra financí… Nedomnívám se, že předčasné volby v prázdninovém termínu jsou něco, co by naší zemi pomohlo.
Petr Gazdík

TOP 09 považuje za nejlepší řešení vládní krize předčasné volby do konce června. K případnému zářijovému termínu má strana nejednoznačný postoj. Podle předsedy strany Miroslava Kalouska měl premiér řešit setrvání Babiše ve vládě už dřív. Například při pochybnostech kolem čerpaní dotací pro Čapí hnízdo.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je koalice tak rozhádaná, že si nedokáže představit její shodu na obdobném formátu bez Babiše nebo bez Sobotky. „Nejpravděpodobnější řešení je, že to dovládnou v demisi,“ řekl České televizi. Na předčasné volby podle něj zřejmě nedojde, protože sněmovna by nenašla potřebných 120 poslanců, kteří by byli pro.  

Pro variantu, aby vláda dokončila svůj mandát v demisi, je i předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch. „Pokud budou předčasné volby, bude to stát zhruba miliardu korun, kterou zaplatí daňoví poplatníci,“ podotkl. 

Uložit